Akademisyen Candan'ın 'Duvarlar' belgeseli, Almanya'da yeniden gösterimde

Akademisyen Candan'ın 'Duvarlar' belgeseli, Almanya'da yeniden gösterimde
Akademisyen Can Candan’ın 21 yıl önce çektiği 'Duvarlar' belgeseli, Almanya’nın birleşmesinin otuz birinci yılı kapsamında düzenlenecek etkinliklerde gösterilecek.

Belgesel sinemacı ve Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni Can Candan’ın "Duvarlar / Mauern/ Walls" (2000) adlı belgeseli, Almanya’nın birleşmesinin otuz birinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen iki farklı etkinlik kapsamında yirmi bir yıl sonra tekrar Almanya’da gösterilecek.

Candan’ın ABD’de öğrenciyken 1989 yılında bir gazetenin iç sayfalarından birinde çıkan "Berlin'deki Türkiyeliler artan ırkçılıktan endişe duyuyor" haberinden yola çıkarak çekmeye karar verdiği ve Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ikinci yılında Almanya’nın birleşmesinin Berlin’de yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin gündelik hayatları üzerindeki etkilerini anlatan "Duvarlar / Mauern / Walls" adlı ilk uzun metraj belgeseli, 3 Ekim Pazar günü Almanya’nın birleşmesinin otuz birinci yıldönümünde, Berlin’deki Maxim Gorki Tiyatrosu’nda düzenlenen 'Duvarlar 3.0' isimli etkinlikte gösterilecek. Film gösteriminin ardından Can Candan ile bir söyleşi de gerçekleşecek.

21 yıldır Almanya'daki Türkiye kökenli göçmenlerin sesini çoğaltmaya devam eden "Duvarlar/ Mauern/ Walls", Almanya’nın birleşmesinin otuz birinci yıldönümü etkinlikleri dahilinde, açılışı 16 Eylül’de gerçekleşen ve 7 Kasım’a dek sürecek "… oder kann das weg? Fallstudien zur Nachwende" (…yoksa bu geçebilir mi? Yeniden Birleşmeye Dair Vaka Çalışmaları) başlıklı sergi kapsamında Ekim sonunda seyirci ile buluşacak.

Yurtdışı prömiyeri bundan yirmi bir yıl önce Almanya’da gerçekleşen "Duvarlar / Mauern / Walls", Almanya'daki tüm okulların filmlere erişimini sağlayan Bundeszentrale für politische Bildung/bpb (Federal Yurttaşlık Eğitimi Ajansı) koleksiyonuna, Köln’de bulunan DOMID (Almanya’da Göç Dokümantasyon Merkezi ve Müzesi) arşivine de dahil edildi. 

Öne Çıkanlar