Akar: PKK konusunda Barzani ile mutabıkız

Akar: PKK konusunda Barzani ile mutabıkız
Savunma Bakanı Hulusi Akar, görüştüğü IKBY Başkanı Nêçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile PKK’nin ortadan kaldırılması konusunda mutabık olduklarını söyledi.

Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından Almanya'ya geçen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, küresel, bölgesel güvenlik sorunlarının tartışıldığı Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı.

Münih’te gazetecilere açıklamalarda bulunan Akar, konferansta Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Nêçirvan Barzani ile Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile yaptığı görüşmeleri de değerlendirdi.

'40 YILDAN BERİ MÜCADELE EDİYORUZ, BİR AN ÖNCE KURTULMAMIZ GEREKİYOR'

Akar, Türkiye'nin tüm komşularının sınırlarına, bağımsızlığına, egemenliğine saygılı olduğunu savunarak, sınır dışına operasyon düzenlemelerinin komşularına saygısızlık olmadığını vurguladı.

Akar, "Bir an önce oralarda nizamı intizamı, sükûneti, barışı bozan ‘terör’ unsurlarının ayıklanmasına gayret gösteriyoruz. Bu manada hem Dışişleri Bakanı Hüseyin, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani hem de IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile yaptığımız görüşmelerde de bu konuda hepimiz mutabıkız. Teröre karşı mücadele ve bundan bir an önce kurtulma konusunda hepimiz mutabıkız. Ben kendilerine çok açık ve net bir şekilde şunu ifade ettim: 40 yıldan beri mücadele ediyoruz. Artık bundan bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Bunun için de terörist neredeyse hedefimiz orası ilkemizi kendilerine hatırlattık."

'SAVUNMA SANAYİNDE YERLİLİK ORANI YÜZDE 80'LERE YAKLAŞTI'

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en üst teknoloji silah, araç-gereç ve mühimmatla donatılmasının önemine değinen Bakan Akar, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, teşviki ve desteğiyle savunma sanayinde çok önemli adımlar atıldı, gurur verici bir atılım gerçekleşti. Savunma sanayinde yerlilik ve millîk oranı yüzde 80'lere yaklaştı. Bundan sonra da yapılacak çalışmaların çetin geçeceğinin farkında, bilincindeyiz. Kamu, özel sektör, üniversiteler, vakıflar el ele vermek suretiyle tek yumruk, tek yürek hâlinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah bunun sonunda da çok daha önemli ve başarılı sonuçlar elde edeceğiz."

UKRAYNA VE RUSYA GERGİNLİĞİ: DEFORMASYON VE YALAN HABERLERDEN BAHSEDİLİYOR

Ukrayna-Rusya gerilimine yönelik soru üzerine de Bakan Akar, şu açıklamalarda bulundu:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın iki hafta önce bir heyetle Ukrayna ziyareti vardı. Cumhurbaşkanımız, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bizler de muhataplarımızla çok samimi görüşmeler yaptık. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Orada bir askerî hareketlilik söz konusu. Bu askerî hareketliliğin bazı etkileri var. Bu konuda basında çıkan bazı haberler var. Bunların çok ihtiyatla değerlendirilmesi gerekir. Çünkü bazı dezenformasyon, yalan haberlerden bahsediliyor. Bunlardan dolayı istenmeyen birtakım durumların doğmasını engellemek gerekir."

Türkiye'nin NATO içindeki bütün sorumluluklarını başarıyla yerine getirdiğini hatırlatan Bakan Akar, şöyle devam etti:

"Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin orada rahat, güven ve refah içinde yaşaması bizim en samimi dileğimiz. Bu manada da Montrö Sözleşmesi’nin önemli olduğunu, buna gerekli desteğin sağlanması gerektiğini, Montrö Sözleşmesi’nin sağladığı düzenin bütün taraflar için yararlı olduğunu burada da ifade etme fırsatı bulduk."

Bir gazetecinin Almanya Savunma Bakanlığı görevine getirilen Christine Lambrecht ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin sorusu üzerine Bakan Akar, "Son derece olumlu, yapıcı bir görüşme oldu" yanıtını verdi. Samimi geçen görüşmede ortak değerlerin, geçmiş tecrübelerin ele alındığını aktaran Bakan Akar, "Görüşmemizin hem ülkelerimize hem NATO ittifakına önemli katkılar sağlayacağını değerlendiriyorum" diye konuştu. (DHA)

Öne Çıkanlar