Akıllı telefonlara en bağımlı 10 ülke içinde Türkiye de var

Akıllı telefonlara en bağımlı 10 ülke içinde Türkiye de var
Akıllı telefonlara bağımlılık konusunda araştırmalar günden güne artarken bir rapor da akıllı telefona bağımlı ülkeler hakkında yayımlandı.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırmaya göre akıllı telefon bağımlılığının beyne hasar verdiği ortaya çıkmıştı. Nomofobi (telefonsuz kalma korkusu) olarak da bilinen akıllı telefon bağımlılığı, genellikle interneti aşırı kullanma sorunu veya internet bağımlılığı bozukluğu tarafından tetikleniyor. 

Araştırmacılar tarafından 22'sinde akıllı telefon bağımlılığı olan toplam 48 kişide MRI taraması yapılmıştı. Görüntüler beyindeki azalan aktivite düzeyini de ortaya çıkardı. Daha sonra akıllı telefon bağımlıları ve bağımlı olmayanlarla karşılaştırılmıştı. Çocuklar günümüzde akıllı telefonlarda çok zaman harcadığından, akıllı telefon bağımlılığı bilim adamları ve tıp uzmanları arasında endişe kaynağı haline geldi. Webtekno'da yer alan habere göre, son yapılan araştırma da ise akıllı telefona bağımlı ülkeler listelendi.

AKILLI TELEFONA BAĞIMLI ÜLKELERDE İLK 10

Kanada'da bulunan McGill Üniversitesi'ndeki araştırmacılar 2014 yılından 2020 yılına kadar tüm dünya genelinde yaklaşık 35 bin kişiyi kapsayan bir rapor yayınladı. Araştırmaya göre akıllı telefonlara bağımlı olan ülkeler arasında ilk ülke Çin oldu.

İkinciliği üstlenen ülke ise Suudi Arabistan oldu. Türkiye'de 8. sırada yer aldı. 11. sırada da İtalya bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri ise 18. sırada yer alıyor. Fransa da listenin sondan ikincisi oldu. Akıllı telefona bağımlı olan ülkelerin sonuncusu isa Almanya.

1. ÇİN

Çin'deki akıllı telefon pazarı, dünyanın büyük akıllı telefon pazarıdır. Geçtiğimiz yılda satılan akıllı telefon satışı 1.5 milyarı geçerek zirveye oturmuştu. 

2. SUUDİ ARABİSTAN

Petrol zenginliği olarak bilinen ülke Suudi Arabistan ve ortalama olarak akıllı telefonların kullanımı da otomatikman artması doğal olarak karşılanıyor. Suudi Arabistan'da en az 21 milyon akıllı telefon kullanıcısı bulunuyor.

3. MALEZYA

Malezya da akıllı telefon bağımlılığında ilk sıralarda bulunan petrol ülkesidir. Ülkede en çok kullanılan akıllı telefon markaları ise Samsung ve Huawei'dir. Ayrıca kullanıcılar Android işletim sistemini tercih ediyorlar.

4. BREZİLYA

Listenin 4. sırasında bulunan Brezilya'da en çok tercih edilen akıllı telefon markası Samsung oldu. Diğer tercih edilen markalar ise Motorola, Huawei ve Apple oldu.

5. GÜNEY KORE

Bilindiği gibi Güney Kore birçok teknoloji şirketlerini barındırıyor.

6. İRAN

Listede bulunan sürpriz ülkeler arasında İran yer alıyor. İran'da pek çok sosyal medya platformları yasak olsa da 6. sırada. Ülkede en çok kullanılan akıllı telefon markası Samsung.

7. KANADA

Listenin 7. sırasında bulunan Kanada'da kullanılan akıllı telefon yaklaşık 30 milyonu geçiyor. Ülkede en çok tercih edilen akıllı telefon markası ise Apple.

8. TÜRKİYE

8. sırada bulunan ülke, Türkiye oldu. Ülkemizde tercih edilen akıllı telefon markaları ise Xiaomi, Apple ve Samsung. 

9. MISIR

Akıllı telefonlara bağımlı olan ilk Afrika ülkesi oldu. Ülkede tercih edilen en çok akıllı telefon markaları ise Xiaomi, Samsung ve Apple 

10. NEPAL

Nepal dünyanın en büyük dağlarından olan Himalaya dağlarına ve en yüksek zirve Everest Dağı'na sahip olan ülke olarak biliniyor. Ülkede en çok kullanılan akıllı telefon markaları Xiaomi ve Samsung açık ara zirvede. 

Öne Çıkanlar