'AKP darbeye yol açan zihniyeti değil tarikatleri değiştiriyor'

'AKP darbeye yol açan zihniyeti değil tarikatleri değiştiriyor'
HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, MEB'in yeni müfredata yaptığı değişiklikleri Bakan İsmet Yılmaz'a sordu.

POLİTİKA - HDP'li Taşdemir konuya ilişkin yaptığı basın duyurusunda "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) son dönemde cemaatlerle ilişkisi ve gericiliği ve cinsiyetçiliği müfredata yerleştiren değişiklikler nedeniyle sürekli gündeme geliyor" dedi ve şunları dile getirdi;

"Bu siyasi hırs, Türkiye geleceğinin umudu olan çocukları, diğer ülkelerdeki çocuklara sunulan hayatı kavrama berilerini edinme olanaklarından mahrum bırakıyor.

AKP kurmayları tarafından bile Milli Eğitim Bakanlığı'nın hala Fetullahçı yapılanmanın en güçlü kurum olduğu ifade edilmesine karşın, AKP tarikatları birbiri ile ikame etmeye çalışıyor.

AKP Fetullahçı yapılanma ile kaybettiği muhafazakarlık imajını siyasal İslamla tazelemeye çalışmaktan vazgeçmiyor olması, darbeye yol açan zihniyetin değil rolü üstlenen tarikatlerin değiştiğini gösteriyor."

Taşdemir Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanmasını istediği önergenin girişinde şunların altını çizdi;

"Özellikle tacizle gündeme gelen Ensar Vakfı ile imzalanan Protokol, eğitim faaliyetlerinin Menzil Vakfı, Birlik Vakfı, Tügva gibi oluşumlar eliyle taşeronlaştırılması Türkiye geleceğinin umudu olan çocukların, diğer ülkelerdeki çocuklara sunulan hayatı kavrama olanaklarından mahrum bırakılmasına yol açacağı gerekçesiyle eleştirilmektedir.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin evinde planlandığı ortaya çıkan Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü’nde çalışan ‘Muhammet Uslu’nun, Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmenken Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü’ne MEB tarafından önerildiği henüz ortaya çıkmışken, Hükümetin kamu hizmetlerini tarikatlar üzerinden sürdürmeye devam etmesi kamuoyunda ciddi bir tepki uyandırmaktadır."

Taşdemir 'Bu bağlamda' şu soruların yanıtını istedi:

1- Yetkililer MEB 2017-2018 eğitim dönemi için açıklanan müfredat değişikliği ile ilgili olarak, Evrim teorisinin, öğrencilerin 'yeterli felsefi alt yapıya sahip olmaması' gerekçesiyle üniversiteye bırakıldığını ifade etmektedir. Aynı yaklaşımla ele alındığında 3-6 yaş çocukların Kuran Kurslarında verilen "okul öncesi din eğitimi" programının içeriği için gerekli olan alt yapıya sahip olduğu düşünülmekte midir?

2- MEB’in Uluslararası Öğrenci Başarısını Değerlendirme (PISA) araştırmasının 2012 yılı sonrasındaki değerlendirmelerini sitesinde yayınlamamasının, TÜİK Eğitim-İlkokullarda net okullaşma oranını gösteren verilerin 2012’den beri hazırlanmıyor olmasının gerekçesi nedir?

3- Suriyeli öğrencilere eğitim veren geçici eğitim merkezlerinin imam hatip ortaokulu ve Anadolu imam hatip lisesine dönüştürülmesinin ve bu alanda eğitim faaliyeti yürüten sivil toplum örgütlerinin kapatılmasının gerekçesi nedir?

4- Antalya Kepez’de, Anayasaya aykırı olarak, MEB'den "öğrencilerin yüzde 35'ini imam hatibe gönderin" talimatı verildiği ortaya çıkmıştır. İlgililer hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

Öne Çıkanlar