AKP'de 'af' tartışması: 'Bahçeli bizi köşeye sıkıştırıyor'

AKP'de 'af' tartışması: 'Bahçeli bizi köşeye sıkıştırıyor'
MHP'nin af teklifini geri çekmesinin, AKP'nin teklifiyle aralarında fark olmasıyla ilişkili olduğu iddia edilirken, AKP yöneticileri Bahçeli'nin kendilerini köşeye sıkıştırdığını konuşuyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin infazla ilgili açıklaması, AKP içinde farklı değerlendirmelere neden oldu. Bazı parti yöneticileri, "Cumhurbaşkanı af istemiyordu, infaz düzenlemesi rafa kaldırılır" derken, bazı parti yöneticilerinin de cezaevlerinde beklenti oluştuğunu, bu noktadan sonra geri adım atılamayacağını, bu durumu kullanan MHP’nin bazı taleplerinin kabul edilerek infaz paketinin çıkarılacağını düşünüyor. Bu konuda nasıl bir tavır sergileneceği konusunda ise dün Londra’dan Türkiye’ye dönen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın değerlendirme yapması bekleniyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "af teklifi" olarak değerlendirilen düzenlemeyi geri çektiklerini belirterek "Cumhur İttifakı çatısı altında tezat ve tersliklerin yaşanmaması, konunun istismar edilmemesi maksadıyla 24 Eylül 2018 tarihli kanun teklifimizi bugünden itibaren beklemeye aldığımızı önemle ifade etmek isterim" demişti.

Bahçeli’nin bu açıklaması sonrasında gözler AKP’nin nasıl bir karar alacağına çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtdışında olması nedeniyle parti tavrı netleştirilemediği için parti kulislerinde farklı değerlendirmeler yapıldı. Bir parti yöneticisi, MHP’nin af talebi ve yasa teklifi üzerine infaz yasasında değişiklik çalışması başlatıldığını, aslında bu konuda çok da istekli olmadıklarını savunarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en basit suçta bile ceza indirimi istemediği iddia edildi. Aynı yönetici, "Biz de çok heveslisi değiliz. Sayın Cumhurbaşkanı MYK’de bu işe tümden karşı çıktı. Bahçeli’nin bu çıkışı bizi rahatlattı, bu saatten sonra infaz düzenlemesi rafa kalkar" dediği belirtildi.

‘BAHÇELİ BEKLENTİ NEDENİYLE BİZİ KÖŞEYE SIKIŞTIRIYOR’

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre bazı parti yöneticileri ise cezaevlerinde büyük bir beklenti oluştuğunu, bu noktadan sonra infaz düzenlemesinin bir şekilde çıkarılmasının zorunlu hale geldiğini savunarak "Bahçeli oluşan bu beklenti nedeniyle bizi köşeye sıkıştırıyor. Uyuşturucu suçları ile örgüt suçlarının da infaz kapsamına alınmasını istiyor. Şu aşamadan sonra infaz konusunda geri adım atılması çok zor" görüşünü dile getirdi.

‘MHP LİDERİ, AKP İLE KENDİ TEKLİFLERİ ARASINDAKİ FARKTAN RAHATSIZ OLDU‘ İDDİASI

Bazı parti yöneticilerinin ise Bahçeli’nin kendi teklifleriyle AKP’nin hazırladığı teklif arasında fark oluşması üzerine rahatsızlık duyduğunu iddia ederek "Eğer bunlar uzlaştırılmazsa, ortak bir metne dönüşmezse teklifimizi askıya alırız, siz kendi teklifinizi geçirin diyor. Bu haklı bir rahatsızlıktır. İnfaz gibi konular mutlak suretle bütün partilerin uzlaşmasıyla çıkarılabilecek meseledir. Görüşmelerimizi sürdürür ve uzlaşma ararız. Farklılıkları aşarak bir ortak teklif getirebilirsek muhalefetle de görüşerek TBMM gündemine alırız" değerlendirmesini yapıyor.

AKP KULİSLERİ: İTTİFAKTA KRİZ YAŞANMAMASI İÇİN İNFAZ DÜZENLEMESİNE DEVAM

AKP kulislerinde, Cumhur İttifakı’nda kriz yaşanmaması için infaz düzenlemesiyle ilgili çalışmalara bir süre daha devam edilebileceği, sorunun zamana yayılacağı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın düzenlemenin kapsamı konusunda ikna edilememesi durumunda teklifin rafa kaldırılabileceği konuşuluyor. Parti yöneticilerinin, ilerleyen günlerde Erdoğan ile Bahçeli’nin konuyla ilgili bir araya gelebileceği beklentisini de dile getiriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar