AKP’den TOKİ’yle iş yapan firmaların sözleşmelerinde sınırsız yetki

AKP’den TOKİ’yle iş yapan firmaların sözleşmelerinde sınırsız yetki
AKP, TOKİ’yle iş yapan firmaların imzaladıkları sözleşmelerde sınırsız yetki sunarken şirketlerin ödenmesi gereken kurumlar vergisini kaldıracak.

Kur korumalı TL mevduat hesabı, memurlara ek zam, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde değişiklik gibi çok sayıda düzenlemeyi içeren torba teklife, TOKİ ihaleleri ile ilgili önemli bir düzenleme eklenmek isteniyor. AKP ve MHP’li milletvekillerinin TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede TOKİ’ye iş yapan firmaların imzaladıkları sözleşmelerde, sınırlama olmaksızın her türlü düzenleme yapabilme ve süre uzatımı dahil Cumhurbaşkanına yetki verilmek isteniyor.  Önergenin teklife eklenmesi durumunda, Cumhurbaşkanı, TOKİ taşeronu şirketlerin ek taleplerini sınırlama olmaksızın karşılayabilecek, süresinde yetiştirilemeyen projeler sonucu ceza ödemek zorunda olan şirketlerin cezalarını ortadan kaldırabilecek.

Cumhurbaşkanı’na sınırları çizilmeden verilmek istenen yetkiye, muhalefet partileri tepki gösterdi. CHP, İYİ Parti ve HDP’nin itirazlarının ardından görüşmeler yarım kaldı. TBMM Genel Kurulu, salı gününe kadar çalışmalarına ara verdi.

‘İKTİDAR ARTIK DAHA FAZLASINI İSTİYOR’

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre düzenlemenin TOKİ ile iş yapan ve sözleşme gerekliliklerini yerine getiremeyen şirketlere yönelik "kolaylık" amacı taşıdığını ifade eden TBMM KİT Komisyonu Üyesi, CHP Milletvekili Kemal Zeybek, "Cumhurbaşkanı, KHK’ler ve CB Kararları ile yıllardır Meclis’in çok üstünde yetki kullanımı yapmıştır. Aldığı onlarca yetki ile yetinmeyen Saray, şimdi de TOKİ ihalelerinde sınırsız yetkilere kavuşmak istiyor. Mızrak çuvala sığmıyor. İktidar artık daha fazlasını istiyor" dedi.

‘TEK ADAM REJİMİNİN GELDİĞİ SON NOKTA’

AKP’nin, "Devletin varlıklarını nasıl daha fazla yok ederiz" düşüncesi ile hareket ettiğini, Cumhurbaşkanı’na verilmek istenen yetkinin de bunun bir sonucu olduğunu kaydeden Zeybek, "Tek adam rejiminin geldiği son nokta, Meclis’ten böylesine bir yetki çıkarılmak istenmesidir. Çerçevesi belirlenmeyen bu yetkiyi kesinlikle reddediyoruz. Sadece Tayyip Erdoğan’a için değil, böyle bir yetki kimseye verilmemeli. İnsan hayatının ucuz görüldüğü, yaşam koşullarının ağırlaştığı, enflasyonun artık yüzde 50’lere dayandığı günlerde böyle değişikliklerin düşünülmesi ve yapılması kabul edilebilir değildir" dedi.

MÜTEAHHİTLERİNİ KURTARACAKLAR

Haberde TBMM KİT Komisyonu’nun İYİ Partili üyesi Yasin Öztürk de düzenlemeye karşı çıktı. TOKİ’ye iş yapan firmalara, sınırlama olmaksızın her türlü düzenleme yapabilmesi için Cumhurbaşkanı’na yetki verildiğini, bunun başta haksız rekabet olmak üzere birçok ticari ilkeye de aykırı olduğunu ifade eden Öztürk, "Son dönemde lüks konutlar yapmaya başlayan, bunları da vaktinde yetiştiremeyen TOKİ taşeronlarını bu yolla kurtaracaklar. İYİ Parti olarak düzenlemeye sonuna kadar karşı çıkacağız" dedi.

KUR HESABINDAN VERGİ KALKIYOR

AKP’nin imza attığı bir diğer düzenleme, kur korumalı TL mevduat hesaplarından yararlanacak şirketlere yönelik oldu. TBMM Başkanlığı’na iki maddelik bir teklif sunan AKP, kur korumalı TL mevduat hesabından kazanılacak paralara karşılık, ödenmesi gereken kurumlar vergisini kaldıracak. Kurumlar, stopajlardan da muaf tutulacak.

Öne Çıkanlar