AKP Grup Başkanı Bostancı: Kuruluş anayasası diye bir şey söz konusu değildir

AKP Grup Başkanı Bostancı: Kuruluş anayasası diye bir şey söz konusu değildir
AKP’li Cahit Özkan, ‘Bu anayasanın ismi Yeniden Kuruluş Anayasası olacak’ ifadelerini kullanmıştı.

Yeni anayasa çalışmaları için "Yeniden Kuruluş Anayasası" diyen ve muhalefetin tepkisini çeken AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ı, AKP’li Naci Bostancı düzeltti.

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, yaptıkları çalışmanın "Kuruluş anayasası" olmadığını belirterek, "Amaç, cumhuriyetimizi özgürlükler temelinde ileri taşımaktır" dedi.

Bostancı, Hürriyet'ten Nuray Babacan'a yaptığı açıklamada, bazı parti yöneticilerinin sözlerini de düzelterek, şunları söyledi:

"Siyasetin en temel ortak görüşü, 1982 Anayasası'nın değiştirilmesiydi ve geçmişte bu konuda ortak çalışmalar yaptık. Anayasa konusunda farklı görüşler olmasına rağmen, ortak paydadan yola çıkılarak bunların aşılabileceğini düşünüyorum. Geniş kesimleri kucaklayacak ortak temeller üzerinden yeni bir anayasa çalışması yapılabilir. Türkiye siyasetinde böyle bir sağduyu olduğunu kanatindeyim.

"Bu nedenle, kuruluş anayasası diye bir şey söz konusu değildir. Yenilenen bir ruhla hareket etmek amaçlanmaktadır. Bu devleti 1923 yılında kuran idarenin önderliğinde, siyasi ve hukuki değerlendirmeler yapılarak süreklilik esasıyla müzakere edilecektir. Biz çalışmaları bu bağlamda değerlendiriyoruz. Yeni bir devlet, kuruluş anayasası diye bir şey söz konusu değildir. 1923 yılındaki kurulan devletin tecrübelerinden yola çıkarak akıl ve mantıkla yürüyebileceğimiz bir çalışma vardır.

"Amacımız 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizi, demokrasi ve özgürlükler temelinde daha ileri taşımaktır. Çalışmaları yapmayı planladığımız anayasa 'süreklilik temelinden’ yola çıkılarak hazırlanacaktır. Toplumsal ve politik deneyim hesaba katılmadan anayasa yapılamaz. En temel unsur, anayasa çalışmaları yaparken, güncel tartışmalardan uzak durmaktır."


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar