AKP’li Elitaş, Roboski katliamını 'hadise' olarak tanımladı, HDP’liler tepki gösterdi

AKP’li Elitaş, Roboski katliamını 'hadise' olarak tanımladı, HDP’liler tepki gösterdi
Roboski Katliamı’nı aklamaya çalışan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “İnsanlık dışı olan sizin oradaki katliamı aklamanızdır” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri sırasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Levent Gök’ün Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski köyünde yaşanan katliam sürecini anlatması ardından dönemin kamu görevlilerini aklayan AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın sözleri tartışmaya neden oldu.

KATLİAMI ‘HADİSE’ OLARAK TANIMLADI

Roboski Katliamı’nın istihbari bilgi çerçevesinde yapıldığını ifade eden Elitaş, "Şimdiki Genelkurmay Başkanımız, Millî Savunma Bakanımız ve MİT Başkanı Hakan Fidan Bey çerçevesinde hangi silsilede olduğunu ifade etti. Ama sonuçları, istihbari bilginin verdiği sonuçlar çerçevesinde hakikaten Uludere'de kabul edemeyeceğimiz, bütün vicdanları yaralayan bir hadise gerçekleşti" dedi. Elitaş, katliamı "hadise" olarak tanımladı.

KATLİAMI FEHMAN HÜSEYİN’İN PLANLADIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Elitaş’ın, "Şimdi, sonu sormak lazım: Terör örgütü liderlerinin -o çocukları tehditle mi, başka şekilde mi- daha önceki yaptıkları, faaliyetleri, sınır ötesi hareketleri, Türkiye içerisine girip karmaşa ortaya çıkarmak ve Türkiye'de yuvalanmış teröristlerin talimat vermek üzere yaptıkları... O yavruları kullanarak mı onu yaptılar?" sözleri tepkilere neden oldu. "Fehman Hüseyin denen o cani oradan gitmekten vaz mı geçti?" sözleriyle aklamaya devam eden Elitaş’a HDP sıralarından tepki geldi.

HDP TEPKİ GÖSTERDİ: KATLİAMI NASIL AKLARSINIZ?

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, "Bunu nasıl aklarsınız ya?" diye sordu. HDP Antep Milletvekili Toğrul da "Nasıl aklarsınız bunu?" sözleriyle tepki gösterdi. Toğrul, "Bile bile mi katlettiniz o zaman onları?" sorusunu yöneltti. Sorulara yanıt vermeyen AKP’li Elitaş ise hamasi söylemlere sığınarak, HDP sıralarını hedef aldı. Katliam aklanmasına tepki gösterenlere Elitaş, "Ben PKK'ya söylüyorum, sen PKK'lı mısın?" sözlerini savundu. Toğrul, "Bile bile katlettiniz o zaman, bile bile yurttaşı katlettiniz" diyerek, tepkisini dile getirdi.

CHP’li Levent Gök’ün "Devlet bunun hesabını sormalı, varsa suçlu hesabını vermeli" sözlerine katıldığını söyleyen Elitaş, TSK’nin bombalarıyla katledilmesinin hesabını da PKK’ye kesti.

Toğrul, "Üzerinden kaç yıl geçti, niye bir tanesi yargılanmadı bugüne kadar?" diye sordu. Elitaş’ın Roboski’de 31 yavrumuz sözlerine de HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit, "31 değil, 34; daha sayıyı bilmiyorsun sen ya! Daha sayısını bilmiyorsun" sözleriyle karşılık verdi.

Kamu görevlilerini aklayan Elitaş, "Bu, o istihbarat örgütüyle veya istihbarat bilgisi çerçevesinde acaba Fehman Hüseyin vardı da sonradan mı vazgeçti?" meselesinin araştırılması gerektiğini savundu.

AKP’li Elitaş, Roboski Katliamı’nı "hata" olarak değerlendirdi. HDP’li milletvekilleri "Kimin hatası? Nasıl bir hata? Katliam ‘hata’ymış" sözleriyle tepki gösterdi.

Toğrul, "34 yurttaşın katliamı burada aklandı. 34 yurttaşın katliamına nasıl sessiz kalayım diyorum" diye belirtti.

BEŞTAŞ: BİRİLERİNİ AKLAMAYA ÇALIŞMAYI İNSANLIK DIŞI BULUYORUM

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş söz alarak, "Ben, Roboski'de 34 cenaze katırlar sırtında getirilirken ilk gidenlerdenim, o çocukların paramparça cenazesini görenlerden biriyim ve onların acısı, o katır fotoğrafı ve o çocukların annelerinin ağıtı hayatım boyunca kulaklarımdan çıkmayacak. Bu nedenle böyle hariçten gazel okuyup birilerini aklamaya çalışmayı insanlık dışı buluyorum, her şeyden önce bunu söyleyeyim" dedi.

'KARAKOL BİLE UYARMIŞ'

Beştaş, Roboski’nin birçok özelliği olduğunu ancak Roboski Katliamı’nın AKP döneminde TSK tarafından işlenen bir katliam olduğunu ifade ederek, "Hüseyin Çelik o zaman Parti Sözcüsüydü, akşam saatlerine kadar, bir önceki günden diğer akşam saatine kadar açıklama bile yapmadı, 34 çocuk ölmüştü ve şu anda önümde dönemin Başbakanı Erdoğan'ın, Sözcünün, diğerlerinin açıklamaları var, Genelkurmay Başkanına teşekkür ettiler. Bu katliamdan dolayı karakolun uyardığını biliyoruz, dosyayı biliyoruz, karakol bile uyarmış, ‘Bunlar çocuk, bunlar sınır ötesine gidip sigara, paket alıp gelen çocuklar’ Bu uyarılar dikkate alınmamış, Fehman Hüseyin... Bugün Elitaş yepyeni bir şey söyledi on yıllarca sonra, bunu savcılık takipsizlik kararı verdiği hâlde söyleyemedi. Bütün hukukçu vekillerin vicdanına sesleniyorum, savcı Türkiye hukuk tarihinde ilk defa şu kavramı kullandı: ‘Kaçınılmaz hata’ dedi, ilk defa bir hukuk tarihinde" diye konuştu.

‘VİCDANA DAVET EDİYORUM’

"Kaçınılmaz hata ne demek?" diye soran Beştaş, devamla "Türk savaş uçakları bomba atıyor, 34 çocuğun ayağı, bacağı, kolu kopuyor ve sonra soruşturma yapılmıyor, takipsizlik kararı veriliyor, Hava Kuvvetlerine gidiyor orada da veriliyor ve Hava Kuvvetlerindeki komutanlık dosyasında kimin emir verdiği, kimin talimat verdiği, o talimat silsilesinin hepsi yer alıyor. Yani özcesi, Elitaş bu dünyada da öbür dünyada da Roboski'nin hesabını aklamaya çalışmakla veremez, bunu Allah'a veremez. Bu konuda vicdana davet ediyorum. Roboski'li aileler hâlâ her hafta Perşembe günü ağıt yakıyorlar, hâlâ adalet arayışını sürdürüyorlar. İktidar döneminde işlenen katliamı savunmasınlar, hassasiyet falan yok burada" ifadelerini kullandı.

‘İSTİHBARAT BİLE BÖYLE BİRŞEY SÖYLEMEDİ’

Elitaş’ın sataşması üzerine bir kez daha söz alan Beştaş, şunları söyledi: "Fehman Hüseyin'in bu oyunu kurduğu yönündeki iddianız, her kimse... Ya, savcı bile söyleyemedi bunu, istihbarat bile söyleyemedi, on yıl geçti üzerinden, hiç kimse böyle bir şey söylemedi. Bugün Sayın Levent Gök'ün konuşmasından sonra neden böyle bir aklama ihtiyacı duydunuz? ‘Hassasiyet gösteriyorum’ dediniz, sonra bu olayı başka bir yere bağladınız. Ya, Roboski, Türkiye ve dünya tarihinde hiç olmadığı kadar delil olan bir katliam davasıdır. Ya, Genelkurmay diyor ki: ‘TSK attı bombayı zaten’ ‘Emir komuta zinciri bu, biz yaptık’ diyor, reddetmiyor ki. Diyor ki: ‘Kaçınılmaz hata var.’ Bakın, ben altını çizerek söyledim ve şu anda sizin gösterdiğiniz iradeyle yapılan bir cezasızlık politikası var en üst düzeyde, o ailelerin acısı dindirilmiyor. Bu katliamla yüzleşmek istiyorsa bu iktidar, failleri yargılamalıdır, faillere hesap sormalıdır. Siz 34 çocuğun annesine ne diyeceksiniz ya? Çocukları paramparça edilmiş, ‘Kaçakçıdır’ diye manşetler atıldı. Yani şu anda aileler bizi izliyorsa yani buna ne diyebilirim? İçişleri Bakanı katledilenlere ‘figüran’ dedi, Mehmet Metiner başka bir şey dedi, Hüseyin Çelik başka bir şey dedi. Biz, sadece, acıyı anlayın diyoruz; acıyı anlayın"

CHP’li Levent Gök’te Roboski’ye neden adalet gelmediğini sorguladıklarını belirtti. Gök, "Bu insanlara söz verildi ama bu sözler tutulmadı" dedi.

MHP’li Baki Şimşek ise Roboski denilmesinde rahatsız olarak, "Uludere" dedi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Roboski. Köydür ya, onu bile bilmiyorsun ya" sözleriyle tepki gösterdi.

KATLİAM EMRİNİ VERENE, VERİLEN ÖDÜL HATIRLATMASI

Beştaş, AKP’li Elitaş’a, "Roboski katliamının emrini veren Hava Kuvvetleri Komutanı Mehmet Erten'e Devlet Üstün Hizmet Madalyası verildi. Bu da herhâlde ‘Emri iyi ki verdin’ madalyasıydı" hatırlatmasında da bulundu.

‘İNSANLIK DIŞI OLAN SİZİN KATLİAMI AKLAMANIZ’

Söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, "Sayın Elitaş, siz mugalata yapıyorsunuz, mugalatadır sizin yaptığınız; ben size söyleyeyim. Siz Roboski'deki 34 insanın katledilmesini aklamak için burada konuştunuz, bizim arkadaşlarımız buna itiraz ettiler. Siz aklayamazsınız Roboski'deki katliamı, bunu bilecekseniz. İnsanlık dışı olan sizin oradaki katliamı aklamanızdır" sözleriyle tepki gösterdi. (MA)

Öne Çıkanlar