AKP’li eski belediye başkanı da taş ocağına karşı

AKP’li eski belediye başkanı da taş ocağına karşı
'Devlet aklı ile bu karar gözden geçirilmeli.'

Gençağa KARAFAZLI


AKP Hükümeti tarafından koruma altına alınarak SİT ve turizm alanı ilan edilen Rize'nin İkizdere Vadisi'nde yapılmak istenen taş ocağına tepkiler devam ediyor.

İki gün önce bir açıklama yaparak İkizdere Vadisi'nde yapılması planlanan ve ruhsatlandırılan taş ocağının vadiyi ve yaşamın can damarlarını yok edeceği gerekçesiyle karşı çıkan MHP'li  İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz'den sonra, bu kez 3 dönem AKP'den İkizdere Belediye Başkanlığı yapan Hasan Kösoğlu da bir açıklama yaparak İkizdere Vadisi'nde yapılacak olan taş ocağına karşı çıktı.

Üç dönem İkizdere Belediye Başkanlığı yapan AKP'li Hasan Kösoğlu’da yayınladığı yazılı açıklamasında taş ocağına hayır dedi.

'İKİZDERE HALKI TELAŞ İÇİNDE'

İkizdere eski Belediye Başkanı AKP’li Hasan Kösoğlu’nun taş ocağına yönelik tepkisi şöyle:

"İkizdere’mizde yapılmak istenen taş ocağı, haklı olarak İkizdereli hemşerilerimizi telaşlandırmış ve heyecanlandırmıştır. Malum, Ovit Tünelinin yapılma gayesi Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizi Karadeniz'e ulaştıran en kısa yol olacağı düşüncesiydi. Bunun için İyidere’de bir lojistik üst kurulacak ve yine İyidere’de yapılacak bir limanla bu yükler gemilerle Karadeniz üzerinden değişik bölgelere taşınacaktı.

'BU VADİ YANLIZ İKİZDERE'NİN DEĞİL ÜLKENİN ZENGİNLİĞİDİR'

İyidere liman inşaatı için deniz dolgusu yapılacak ve bunun için de TAŞ 'a ihtiyaç olacak. Buraya en yakın vadi İkizdere’dir düşüncesiyle de taşın temini ilçemizden düşünülmektedir. Yıllardır söylediğimiz, gündemde çalıştığımız bir konu; İkizdere vadimizin korunması gerektiğini yönündeydi. Bu vadi yalnız İkizderelilerin değil ülkenin bir zenginliğidir.

'PLANSIZ HES NASIL YANLIŞ İDİYSE, PLANSIZ TAŞ OCAĞI DA YANLIŞTIR'

Daha önceleri de vadimizde kurulması düşünülen 25 adet civarındaki HES lerin yapımına İkizdere halkı olarak hep beraber karşı çıkmış ve İkizdere’nin üst havzasını kurtarmıştık. HES lere karşı değil, projelerin yanlışlığına karşı tavır almıştık. Çünkü bir vadi de bu kadar HES in yapılması o vadinin yok olması demekti. 

'HES'LER CAN SUYU BIRAKMADI DERELER İÇLER ACISI DURUMDA'

Daha sonra devlet aklı da bu yanlışlığı görerek kısmen pek çok projeden vazgeçmiştir. İkizdere’nin alt havzasında yapılan HES lerin dereye bırakmaları gereken 'Can Suyu'nu bırakmadıkları için derelerin içler acısı durumunu her vicdanlı vatandaş görebilmektedir.

'İKİZDERE HALKI FEDAKARLIK ETMİŞTİR BAŞKA BÖLGEYE BAKIN'

Şimdi ise, vadi de daha önce her ne şekilde alınmışsa iki adet taş ocağı işletilmektedir. Üçüncü ve çok daha büyük hacimde bir taş ocağının açılması bölgeyi her yönüyle ciddi sıkıntıya sokacağı aşikârdır. Yatırımcı firma kârlılığını düşünerek bölgemizden taş almak isteyecektir ama bunun bölgemize, vadimize vereceği zararları, Devletin diğer ilgili kurumları görmeli ve hesap etmelidir. İkizdere üçüncü bir taş ocağını bence kaldıramaz.

Yapılacak liman için başka alternatifler aranmalı ve başkaları da ellerini taşın altına koymalıdır. İkizdere vadisi bugüne kadar üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmış, bu konularda gerekli fedakârlıkları yapmıştır.

'TURİZM VE DOĞAL SİT ALANINI TAŞ OCAKLARIYLA YOK EDİLMESİNİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Bir taraftan Bakanlar Kurulu kararı ile "Turizm bölgesi" ilan edilen, korunması için de doğal SİT alanı ilan edilen bu eşsiz güzellikteki vadimizin diğer taraftan Taş ocakları ile yok edilmeye çalışılmasını anlamak mümkün değil. İşkence Deresi bölgesinde taş ocağının yapılması ilerde yönünü turizme çevirmiş olan vadimiz için telafisi imkânsız zararlar açacağı aşikârdır. Devlet aklıyla düşünüp bu kararın tekrar gözden geçirilmesi hem ülkemizin yararına olacak hem de bölge insanımızı rahatlatacaktır."

Öne Çıkanlar