AKP’li ‘iş insanı’ hafriyatı Nêrdûş Deresi'ne döküyor

AKP’li ‘iş insanı’ hafriyatı Nêrdûş Deresi'ne döküyor
AKP'li eski Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez, işlettiği kömür ocağındaki hafriyatı Nêrdûş deresine dökülürken görüntülendi.

Şırnak’ın önemli su kaynağı olan Nêrdûş Deresi, uzun zamandır kömür akıyor. Bölgede bulunan maden ocaklarının neredeyse tamamını işleten AKP'li eski Mardin Milletvekili ve iş insanı Süleyman Bölünmez’e ait olduğu belirtilen hafriyatlar, Nêrdûş Deresi’ne boşaltılırken görüntülendi. Cudi Dağı’nın eteklerinden başlayarak, Dicle Nehri’ne karışan Nêrdûş Deresi’nin kömür hafriyatlarıyla kirletilmesi, doğaya da ciddi zarar veriyor. Söz konusu durum, Nêrdûş Deresi’nden içme suyu ihtiyaçlarını karşılayan Şırnak’a bağlı Avgamasya ve Milgaşantiyê köylülerinin tepkisine neden oldu. 

SULAR KÖMÜR AKIYOR 

Avgamasya köyünden Ayhan Cevlan (48), derenin kirletilmesinin doğayı ve insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirterek, "Yıllardır sorunu yaşıyoruz. Ancak bu yıl sorun derinleşti. Sularımız çamur ve kömür akıyor. Bu nedenle kullanamıyoruz. Bu nedenle tam 10 gündür sularımız akmıyor. İnsansağlığı her şeyden daha önemli. Bu sudan kaynaklı sağlımız bozuldu. Bugün bir şey ekemiyoruz. Ekinler bu suyla kurur gider. Su boruları dahi tıkandı. Bugün herkes temiz su içiyorken, bizler neden bulanık su içiyoruz? Bu bize zarar veriyor. Bize bir su tankerinin gelmesi için saatlerce beklemek zorunda kalıyoruz. Bu su hayvanlardan, insanlara kadar herkese zarar veriyor. Biz kendimize bir ağaç ekemiyoruz. Ektiğimiz gibi bu sudan dolayı kuruyor" diyerek, sorunun çözülmesini istedi. 
 
YETKİLİLER ÇÖZÜM OLMADI 

Milgaşantiyê köyünden Zeynep Taşar (60), hafriyatın dereye akıtılmasına tepki göstererek, "Bu sudan dolayı hayvanlarımız ölüyor. Su olmadığı için günlük ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Bu su ile hiçbir şey yapılmaz. Yetkililere sorunu defalarca aktardık ama çözüm olunmadı. Herkes gibi bizimde sularımız temiz olsun istiyoruz. Bizde su istiyoruz" dedi. 
 
TANKERLERLE SU TAŞIYORLAR 

Kadınlardan Halime Özer (50), yıllardır süren soruna çözülmediğini belirterek,"Suyumuz her 10 günde bir geliyor. Geldiği zamanda çamur akıyor. Elbiselerimizi yıkayamıyoruz. Çaresiz bir halde bekliyoruz. Suladığımız ağaçların kökleri kömür oluyor. Bütün uğraşlarımıza rağmen çözülmüyor. Tankerlerle su taşıyoruz. Herkes gibi temiz su bizimde hakkımız" diye konuştu. 
 
AĞAÇLAR KURUDU

Sorunun bir an önce çözülmesi çağrısı yapan Ali Tatar (48), "Hafriyatla suyumuzu kirletiyorlar. İçme suyumuz yok. Hayvanlarımız bu sudan dolayı hastalandı. Herkesin tankerle su alabilecek durumu yok. Ağaçlarımız kurudu, bizler su içemiyoruz. Bize haksızlık yapmasınlar artık" ifadelerini kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar