AKP’liler Suriye’de de ihale peşinde: Eski vekil 43 milyon liralık ihale aldı

AKP’liler Suriye’de de ihale peşinde: Eski vekil 43 milyon liralık ihale aldı
Eski AKP’li vekil Mallı’nın ortağı ve kurucusu olduğu şirketin Suriye’deki içme suyu kuyularına bağlantı hatları yapımı ihalesini 43 milyon TL’ye aldığı ortaya çıktı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün "Fırat Kalkanı Operasyonu Bölgesinde Açılan İçme Suyu Kuyularına Bağlantı Hatları Yapımı" ihalesini 43 milyon TL'ye eski AKP Milletvekili Mahmut Sami Mallı’nın kurucusu ve ortağı olduğu şirketin aldığı ortaya çıktı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 24 Mayıs 2019’da Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde açılan su kuyularına bağlantı hatları yapılması için ihale yapıldı. İhaleyi AKP'li eski Milletvekili Mahmut Sami Mallı'nın ortağı ve kurucusu olduğu Soysal Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi 43 milyon 829 bin TL’lik teklif vererek kazandı. Şirket ile DSİ arasında 28 Haziran 2019 tarihinde de sözleşme imzalandı.

PAZARLIK USULÜ YAPILDI

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre ihale, Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesindeki "Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması" hükmünden yararlanılarak pazarlık usulüyle yapıldı.

ŞİRKETİN SERMAYESİ 20 MİLYON TL

Ticari Sicil Gazetesi’nin 6 Ocak tarihli sayısında yer alan bilgiye göre, Soysal Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi’nin sermayesi 20 milyon TL olarak belirlendi. Şirketin ortakları Muhammed Hafız Osman Mallı, Salih Mehmet Mallı, İsa Mallı ve 25’inci dönem AKP milletvekili Mahmut Sami Mallı’dan oluşuyor.

GÖKÇEK DÖNEMİNDE 120 MİLYONLUK İHALE ALMIŞLAR

Sosyal Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde de belediyeden milyonlarca liralık ihale aldığı belirtildi. Şirket, Gökçek'in 750 milyon dolar harcadığı Ankapark’ta "Otorobot Gösteri Binasını" yaklaşık 14 milyon TL’ye yaptı. Şirket yine Gökçek döneminde "Ankara Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Spor Tesisleri’nin Yapım İşi" ihalesini aldı ve şirkete belediye kasasından 16 milyon TL ödendi. Şirket sadece Gökçek döneminde belediyeden 120 milyon TL'nin üzerinde ihale aldı.

BABASI GÖKÇEK’LE GÖZALTINA ALINMIŞ

Şirket ortaklarından eski AKP Milletvekili Mahmut Sami Mallı’nın babası Musa Mallı’nın ise 1998 yılında AKP’li Melih Gökçek ile birlikte gözaltına alındığı öğrenildi. Gökçek ve Mallı, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin Muradiye Vakfı'nın belediyeden aldığı ihaleler konusunda yürüttüğü soruşturma kapsamında, DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in talimatı üzerine Ankara Terörle Mücadele ekiplerince gözaltına alındığı kaydedildi.

ÇOBANBEY VE EL BAB'A GİTTİ

Şirketin ortakları arasında yer alan Salih Mehmet Mallı, sosyal medya hesabından 3 Kasım 2019 tarihinde yaptığı paylaşımda "Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında terörden arındırılan bölgelerde içme suyu isale hattı yapım işi (DSİ) için Çobanbey ve El Bab'da idik... 'Hayırların en büyüğü, insanları suyla buluşturmaktır' hadisinden hareketle bizlerin de hayırlara vesile olmamızı Cenabı Hak nasip eylesin..." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar