Her seçimde propagandası yapılan Umurlu Sınır Kapısı 11 yıldır açılmadı

Her seçimde propagandası yapılan Umurlu Sınır Kapısı 11 yıldır açılmadı
Derecik ilçesinde 2011’de çalışmalarına başlanan ve AKP’lilerin her seçimde propagandasını yaptığı Umurlu Sınır Kapısı, aradan geçen 11 yıla rağmen açılmadı.

Hakkari’nin Derecik ilçesinde 2011 yılında sınır kapısı açılması için dönemin Bakanlar Kurulu tarafından karar alındı. Karar sonrası çalışmalarına başlanan sınır kapısının ismi, "Umurlu Sınır Kapısı" olarak belirlendi. AKP’liler de her seçim döneminde "çalışmaları başladı, yakında açılacak" sözleriyle sınır kapısının propagandasını yaptı. Ancak aradan 11 yıl geçmesine rağmen ne çalışmalar sona erdi ne de sınır kapısı açıldı. 

Kapının açılmamasının yanı sıra kentin geçim kaynaklarının başında gelen sınır ticareti de tamamen engellendi. Ekonomik sorunlarla boğuşan ve geçimlerini sınır ticaretiyle sürdüren kent sakinleri sınırda sürekli hedef oldu. Sadece son 6 yıl içerisinde en az 13 kişi sınır ticareti yaparken askerler tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. 

ENGELLER SONRASI ÖLÜMLER ARTTI

Derecik’te esnaflık yapan Sedat Demir, sınır ticareti yaptıkları dönemlerde durumlarının iyi olduğunu ancak engeller nedeniyle batma noktasında geldiklerini belirtti. Kapının bir türlü açılmaması nedeniyle zor günler geçirdiklerini ifade eden Demir, "Neredeyse her yıl bir gencimiz sınır ticareti yaptığı için üs bölgelerinden açılan ateş sonucu öldürülüyor. Eğer sınır kapısı açık olsa kimse ölümü göze almaz ve bu ölümler de yaşanmaz. Biz sınır ticaretini keyfimizden yapmıyoruz; Herkes evini geçindirebilmek için yapıyor. Ama her defasında gençlerimiz ya ölüyor ya da ölümle burun buruna geliyorlar. Sınır kapısı açılırsa bunların önüne geçilir" diye konuştu. 

RANT ENGELİ

Bölgede yaşanan ekonomik krizin nedenlerinden birisinin sınır kapısının açılmaması olduğunu ifade eden Demir, dönemin Hewlêr ve Hakkari valileri arasında imzalanan protokole işaret etti. Demir, "Protokol imzalandı ama farklı nedenlerden dolayı KDP kapının açılmasına izin vermiyor. KDP, güvenlik gerekçesiyle yolu bahane ediyor. Asıl mesele KDP’ye bağlı bazı kişiler yolun ve gümrük kapısının arsalarının olduğu yerlerde yapılması için uğraş veriyorlar. Yani bu rant nedeniyle açılmadığını herkes söylüyor" ifadelerini kullandı.

YOLLARI 258 KİLOMETRE UZUYOR

Son birkaç yıl içerisinde sınır kapısı için birçok kez çalışma başlatıldığını aktaran Demir, çalışmaların her seferinde sabote edildiğini kaydetti. Demir, "Bir an önce kapının açılmasını istiyoruz. Taziye, düğün ya da başka bir şey olduğunda 258 kilometre uzakta bulunan Çukurca’daki Üzümlü Sınır Kapısı’ndan gitmek zorunda kalıyoruz. Gidene kadar büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Eğer sınır kapısı açılsa böyle sıkıntılar yaşanmaz" dedi. (MA)

Öne Çıkanlar