AKP'nin özelleştirdiğini AKP MKYK Üyesi eleştirdi: Gördük yabancı sermayeyi...

AKP'nin özelleştirdiğini AKP MKYK Üyesi eleştirdi: Gördük yabancı sermayeyi...
Malaysia Airports Holdings Berhad'ın, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki işyerlerine ihtarname göndermesine tepki gösteren Külünk, 'Yabancı sermayenin tek derdi kendi çıkarıdır' dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 20 yıl süre ile işletme hakkını elinde bulunduran Malezya merkezli Malaysia Airports Holdings Berhad pandemi nedeniyle zor günler yaşayan, havalimanı içinde hizmet veren 50'ye yakın işyerine kiralarını ödemedikleri için ihtarname gönderdi.

En düşük kiranın 10 bin euro olduğu havalimanında işyeri sahipleri, kepenk kapatmayla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Metin Külünk, "Korana döneminde de gördük, yabancı sermayenin tek derdi kendi çıkarıdır" açıklaması yaptı.

YOLCU SAYISI YÜZDE 50 ORANINDA DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

Salgında, yolcu düşüşüne bağlı olarak yaşanan kriz, havayolu şirketlerinin yanı sıra havalimanlarındaki işyerlerini de vurdu.

Szözcü gazetesinde yer alan habere göre, sadece İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda 2019'da 35 milyon olan yolcu sayısı 2020'de 16 milyona düştü. Yine 2019'da 235 bin 471 olan uçuş sayısı 2020'de 126 bin 388'e geriledi.

Ancak Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 20 yıllık işletme hakkını elinde bulunduran Malezyalı şirket yetkilileri, yolcu sayısında dış hatlarda yüzde 20, iç hatlarda ise yüzde 50 düşüş yaşanmasına rağmen işyerlerinden kiralarda indirim yapmaya yanaşmadı.

Haziran ayından itibaren satış yapmakta zorlanan ve en düşük kira bedeli 10 bin euro’yu bulan işyerlerine noter aracılığıyla ihtarname gönderen şirket yönetimi, alacaklarının tamamının ödenmesini istedi. Ödenmemesi durumunda ise icra ve haciz yoluna başvuracaklarını bildirdi.

KİRADA KOLAYLIK SAĞLANMAZSA KEPENKLER KAPANACAK 

3 bine yakın çalışanı bulunan işletmeciler, kira ödemesi konusunda kolaylık sağlanmaması durumunda birçok işyerinin kepenk kapatacağını söyleyerek şöyle konuştu:

"ISG şirketi, pandemiden dolayı yolcuların yok denecek kadar az olduğu dönemleri de katarak hiçbir insiyatif kullanmadan kiracılarına icra takibi başlatmıştır. Haziran ve aralık ortalamaları yüzde 20-30 larda olan yolcu sayısına rağmen, kiracılarından kontratlara dayanarak açılmayan dükkanları bile açmış sayarak kira icrası başlatmıştır. Çalışanlarını çıkarmadan işlerine bu maliyetleri göğüsleyerek çalışan işletmelerin bir de açmadıkları dönemleri de kapsayarak icraya vermesi sadece kötü bir yaklaşımın ve kendi çıkarlarını düşünen bir özelleştirmenin sonucudur."

Kira sözleşmesinin yapıldığı zaman 6,5 TL olan euronun şu an 9,8 TL'ye yükseldiğini hatırlatan işletmeciler, "Hem yolcu oranlarından dolayı iş yoktur, hem de eurodan dolayı açılmayan dönem kiraları şartlara uyarlamadan istenmektedir. Dükkanlar kepenk kapatma noktasındadır" dedi.

Havalimanındaki çok sayıda lider markanın kiracılarının, ‘kira uyarlama' davası açmaya hazırlandığını belirten işletmeciler, "Konunun havacılık sektörüne zarar vermeden ISG’ nin iyi niyetli bir tutum ile kiracılarına sahip çıkması gerekmektedir" diye konuştu.

KÜLÜNK: YABANCI SERMAYENİN TEK DERDİ KENDİ ÇIKARIDIR

Öte yandan iktidardaki AKP MKYK Üyesi ve eski İstanbul Milletvekili Metin Külünk sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iktidarın ne yapacağı konusuna değinmeden yabancı sermayenin acımasızlığına işaret etti ve şu ifadeleri kullandı:

"Dünya ve ülkemiz zor bir dönemden geçmektedir !!! Sabiha Gökçe'nin işletmecisi Malezyalı Yetkilileri; Hava limanında korona dan dolayı ödeme zorluğu çeken işletme sahiplerine zorla ödeme emirleri çıkartıp hiçbir vicdana sığmayan kiralar istemektedir. İşyeri sahiplerinin biraz vade isteklerini dikkate almadan acımasız bir şekilde haciz işlemi başlatmaktadır. Şunu bu korona döneminde de gördük yabancı sermayenin tek derdi kendi çıkarıdır."

YÜZDE 20 HİSSEDEN YÜZDE 100’E ULAŞTI

2008 yılında Limak Holding, Hintli altyapı şirketi GMR Infrastructure ve Malaysia Airports Holdings ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008'de 1,93 milyar euro + KDV bedelle devraldı. 2014 yılında önce GMR Grubu, daha sonra Limak Yatırım hisselerini MAH’a devretti.

Konsorsiyumda yüzde 20 payı olan MAH, GMR’ye 225 milyon euro, Limak’a 285 milyon euro ödeyerek geriye kalan yüzde 80’lik payı da toplamış oldu.

Öne Çıkanlar