Ticaret Bakanı Pekcan: Esnafın mağdur olduğunun farkındayız

Ticaret Bakanı Pekcan: Esnafın mağdur olduğunun farkındayız
Meclis’te esnafın sorunlarını ‘global firmalarla’ çözmeyi planladıklarını açıklayan Bakan Pekcan, HDP’nin ‘Hangi firmalar bunlar?’ sorusuna yanıt vermedi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Pandemi sürecinin en büyük mağdurlarından olan esnaflar, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gündeme geldi. Esnafın mağdur olduğunun farkında olduklarını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sorunları "global firmalar" aracılığıyla çözmeyi planladıklarını açıkladı.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Pekcan, pandemiden çok yoğun bir şekilde etkilenen esnaflara ilişkin "Tabii, çok fazla gündeme geldi, esnafa sağlanan indirimli, faiz indirimli, faizsiz krediler ve kredilerin ötelenmesi ve Adıyaman, Elâzığ, Malatya, Giresun ve İzmir’de de yapıldığı üzere ayrıca hibe destekleri de gündeme geldi. Biz, bu doğrultuda, Bakanlığımızın bütçesi ve mevcut mevzuatı çerçevesinde Tez-Koop üzerinden Halkbankası kanalıyla kredi kullandırabiliyoruz. Hibeleri İzmir ve Giresun’daki esnaflarımıza Tez-Koop üzerinden verebildik. Tamamen, bütçe ve mevzuat çerçevesine uymak zorundayız ama bizim de Bakanlık olarak bu yönde çalışmalarımız var ve gene aynı doğrultuda kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri karşısında belirlenecek miktarda hibe ödeme yardımında bulunulması için Hazine ve Maliye Bakanlığına taleplerimiz bulunuyor, görüşmeler de bu doğrultuda sürüyor" şeklinde konuştu.

ESNAFIN GELİR KAYBI 2,5 MİLYARDAN FAZLA

1 Ocak -31 Ekim tarihleri arasında Halkbank’a yapılan gelir kaybını, 2 milyar 626 milyon 623 bin 830 TL olarak açıklayan Bakan Pekcan, "Bu dönemde TOBB, oda ve borsa mevduatlarının ilgili bankalara yatırılmasıyla süreci oluşturulan kaynaktan tacirlerimizin düşük faizli kredi kullanmalarına imkân sağlanmış olup bugüne kadar 50 bin firmaya 3 milyar TL nefes kredisi kullandırılma imkânı gelmiştir" dedi.

PEKCAN: ESNAFIN MAĞDUR OLDUĞUNUN FARKINDAYIZ

Bakan Pekcan, ayrıca şunları belirtti:

"Esnaflara yönelik sadece kamu kaynakları değil; biz, Bakanlık olarak yeni bir çalışma daha başlattık. İnşallah, yakın zamanda bunun duyurusunu yapacağız. Biz de esnafların mağdur olduğunun farkındayız ve kamu kaynaklarının en iyi şekilde kullanılması için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu yönde neler yapabiliriz, değerlendirmesi yapıyoruz."

BAKANIN ‘GLOBAL FİRMALARLA İLETİŞİME GEÇTİK’ AÇIKLAMASINA HDP’DEN ‘HANGİ FİRMALAR?’ SORUSU

"Bunun dışında; kamu kaynakları dışında, global firmalarla iletişime geçtik biz, Bakanlık olarak ve onların sosyal sorumluluk projeleri kapsamında esnafa ne gibi destekler verebiliriz; onlar üzerinde de çalışmalarımız var."

Bakan Pekcan, Bütçe Komisyonu üyesi HDP Milletvekili Garo Paylan’ın "Hangi global şirketler?" sorusunu ise yanıtsız bıraktı.

HDP: BÜTÇEDE ESNAFLAR İÇİN 5 KURUŞ PARA YOK

HDP, ayrıca esnaflara doğrudan gelir desteği için bütçenin 10 milyar TL arttırılması yönünde önerge verdi. Önergeye dair söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bakanlığın bütçesinde esnaflar için alınabilecek tedbirlerle ilgili 5 kuruş para olmadığını söyledi.

Paylan, şunları belirtti: "Bütçenizde olan hane halkı ve işletmelere yapılan transferler için yalnızca 2 milyon lira bir bedel konulmuş. Memlekette 2 milyon esnaf var, 2 milyon lira para var yani esnaf başına 1 lira tedbir alabilirsiniz. Bozdurup bozdurup harcasın esnaflar."

‘KEPENK KAPATAN ESNAFA BORÇ DEĞİL, GELİR DESTEĞİ VERİN’

"Sayın Bakan, kepenk kapatan ve pandemide zor durumda olan esnaflarla ilgili söz söyleyemediniz çünkü bütçeniz yok. Biz bu bütçenin artırılmasını öneriyoruz, 10 milyar TL artırılmasını öneriyor çünkü pandemide birinci dalgada yüz binlerce esnafın iş yeri kapatıldı ve onlara herhangi bir destek vermediniz. Şimdi, pandemide ikinci dalgadayız. Kahvehane, restoran, kafe, eğlence yerleri gibi yüz binlerce iş yeri tekrar kapatıldı ve bunlar çok zor durumdalar. 10 milyar TL bu bütçenin artırılmasını öneriyoruz. Esnaflara borç değil, doğrudan gelir desteği vermemiz gerekiyor."

MUHALEFETİN ESNAFA DESTEK ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ

HDP’nin bütçenin 10 milyar artırılması ve İYİ Parti’nin her esnafa 6 ay boyunca ayda 2 bin TL karşılık destek verilmesi yönünde sundukları önergeler kabul edilmedi.

Öne Çıkanlar