AKP salgında 'tıklım tıklım' kongre yaparken, muhalefetin etkinliklerine ‘sosyal mesafe’ cezası

AKP salgında 'tıklım tıklım' kongre yaparken, muhalefetin etkinliklerine ‘sosyal mesafe’ cezası
HDP’ye verilen cezalardan biri, ‘kanuna aykırı’ bulunarak iptal edildi.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ‘Salgında tıklım tıklım dolu salonda kongre yapıyoruz’ ifadeleriyle salgın tedbirlerini çiğnediklerini açıkça ilan ederken, muhalefetin eylem ve etkinliklerine ceza kesiliyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Osmaniye il ve ilçe örgütlerinin yaptığı her eylem ve etkinliğine polis, "sosyal mesafe" dikkate alınmadığı gerekçesiyle idari para cezası kesti. 7 Kasım 2020 tarihinde HDP Osmaniye Merkez İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya katılan 45 kişiye 141 bin 750 TL, 29 Kasım'da HDP Osmaniye Merkez İlçe Örgütü binasında yapılan halk toplantısında 30 kişiye, 30 kişiye 94 bin 500 TL ve avukata vekalet vermek için 11 Aralık 2020'de Osmaniye 4'üncü Noterliğe giden 19 kişiye 59 bin 850 TL olmak üzere toplam 94 kişiye 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci Maddesi doğrultusunda "fiziki mesafe" kuralına uymadıkları gerekçesiyle 296 bin 100 TL para cezası kesildi.

MAHKEME CEZAYI 'KANUNA AYKIRI' BULDU 

İdari para cezalarının iptali için Osmaniye Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuruda, cezaların ilki olan 141 bin 750 TL kanuna aykırı bulunarak iptal edildi. İptal cezalarına ilişkin 24 Aralık 2020'de Osmaniye 1'inci Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuru 12 Şubat’ta sonuçlandı. Hakimlik, "Muteriz hakkında 1593 Sayılı Kanunu'nun 282'nci Maddesi gereğince idari yaptırım kararının uygulanmasının usul veya yasaya aykırı olduğu kabul edilerek, itirazın kabulü ile idari yaptırım kararının kaldırılmasına..." cezanın iptaline karar verdi. Diğer iki iptal başvurusuna dair başvuruda da karar bekleniyor.
‘PARA CEZASI KESMEYE HEVESLİ OLANLAR AKP’NİN KONGRELERİNE BAKSIN’

Ceza kesilen isimlerden biri olan HDP PM Üyesi Reşat Aşan, keyfi ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu cezaların temel sebebinin partilerinin pasifize edilerek, halk ile aralarındaki bağın koparılmak istendiğini söyledi. Bu yöntemle parti çalışmalarının engellenmek istendiğini ifade eden Aşan, polisin tutumuna rağmen halkın geri adım atmadığını vurguladı. Aşan, "Para cezası yazmaya bu kadar hevesli olanlar; AKP’nin binlerce kişiyi bir arya getirdiği kongrelere baksın" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar