'AKP seçmeni de İmamoğlu’na dönük Pontusçu söyleminden rahatsız'

'AKP seçmeni de İmamoğlu’na dönük Pontusçu söyleminden rahatsız'
23 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala, Karadenizlilerin yoğun olarak yaşadığı Sarıyer’de, seçmenlerin gündeminde “Pontusçu" tartışması var.

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK- 23 Haziran seçimlerine 12 gün kaldı. Karadenizlilerin yoğun yaşadığı Sarıyer’de Pontus söyleminin AKP tabanında da rahatsızlık yarattığı ifade ediliyor. 

2014 yerel seçimi toplam seçmenin 243 bin 852 olduğu Sarıyer’de kullanılan oy sayısı 218 bin 831 oldu. CHP 107 bin 313 oy ve yüzde 51.12 ile birinci çıkarken, AKP ise 82 bin 478 oy ve yüzde 39.29 ile ikinci oldu. İki parti arasındaki oy farkı 24 bin 835 oy ile yüzde 11.83 şeklinde gerçekleşti.  

Toplam 249 bin 257 ve 210 bin 512 oyun kullanıldığı 31 Mart seçimlerinde bu sonuç değişmedi. CHP 114 bin 810 oy ve yüzde 55.97 ile ilçe belediyesini kazanırken, AKP, 85 bin 35 oy ve yüzde 41.45 ile ikinci parti oldu. 

CHP bir önceki seçime göre oyunu 7 bin 497 ve yüzde 4.85 artırırken, AKP bir önceki seçime göre oyunu 2 bin 557 ve yüzde 2.16 artırdı. Son seçimde iki parti arasındaki oy farkı 29 bin 775’e çıktı.

Sarıyer’de 38 mahalle var. İlçede Sivaslılar yoğunlukta bulunurken Giresunlular, Rizeliler, Trabzonlular ve Kastamonulular gibi Karadeniz nüfusu da ağırlıkta. 

23 Haziran seçimine iki haftadan kısa bir süre kala Cumhur İttifakı’nın AKP adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı’nın CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul yarışı devam ediyor. Yerel seçim havasından çok bir genel seçim havasının hakim olduğu İstanbul’da, hükümet, 31 Mart seçimlerinden sonra halk arasında popülerliği artan İmamoğlu’nun zayıflatmak ve seçimlere güçsüz girmesi için her yola başvuruyor. 

AKP’li Esenler Belediyesi Başkanı Tevfik Göksu’nun İmamoğlu’na dönük kullandığı "Yunanlı" ifadesinin ardından yine iktidar kanadının başlattığı "Pontusçu" tartışması da halen siyasetin gündemindeki yerini koruyor. 

Ramazan Bayramı’nda gittiği memleketi Trabzon’da coşkuyla karşılanan İmamoğlu’nun bu tartışmalardan güçlenerek çıkması, tartışmanın iktidar kanadına yaramadığının bir işareti olarak okunuyor. 

Karadenizlilerin ağırlıkta olduğu Sarıyer’de seçmen bu tartışmalara nasıl bakıyor ve nasıl yorumluyor? Artı Gerçek, Sarıyer’de seçmenin nabzını tuttu.

CHP ve AKP’nin seçim çalışması yaptığı Sarıyer ilçe merkezinde seçim çadırlarının yakınında bulunan banklarda oturan seçmenlerin yanına oturuyoruz. Kendisi Rizeli olan seçmen YSK’nın İstanbul seçimlerini iptali noktasında AKP seçmenin de İmamoğlu’nun mağdur olduğunu düşündüğünü ve bunu kendisine söylediğini belirtiyor. 

"AKP SEÇMENİ DE PONTUS SÖYLEMİNDEN RAHATSIZ VE TEPKİLİ"

İmamoğlu’na dönük "Pontusçu" ifadesinin seçmende yarattığı düşünceyi soruyoruz. Rizeli seçmen şunları söylüyor: 

"Bu Pontus meselesi AKP seçmeni ve tabanında da ciddi bir rahatsızlık yarattı, moralleri bozuk. Neden böyle bir ifade kullanıldığını onlar da anlayabilmiş değil. Çok tepkililer. Pontus söyleminden çok zarar görecekler. Derler ya "İnsan en fazla zararı bazen kendisi verir" diye, bunlarınki de böyle olacak. Kendi kendilerine zarar verecekler. Bu meselede halkı karşılarına aldılar." 

Binali Yıldırım’ın kullandığı "Kürdistan" söylemine de değinen Rizeli yurttaş, "CHP Kürdistan demiş olsaydı, linç ederlerdi" sözleriyle iktidarın bu konudaki politikasının da samimi olmadığını söylüyor. 

Toplumdaki kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı dilin karşısında "İmamoğlu’nda bütünleştirici, birleştirici bir üslup var. Güleryüzlü olması pozitif bir etki yarattı" diyen Rizeli seçmen, 

"İmamoğlu’nun kullandığı dil, mimikleri insanları çok etkiliyor, sempati topluyor" ifadelerini kullanıyor.  

İMAMOĞLU BU KEZ FARKLI KAZANACAK

CHP çadırındaki İmamoğlu’nun kalp işareti yapan fotoğrafına sarılan küçük bir kız, bütün ilgiyi üzerine topluyor. Imamoğlu’nun yaptığı kalp işaretini yapmaya çalışırken, sempatiğiyle çevredekilerin ilgisi olan küçük kızın annesinin seçim görüşünü soruyoruz. Kendisi CHP’ye oy veren kadın seçmen annesinin 31 Mart seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini ancak pişman olduğunu belirtiyor.  Anneyi bu seçimler için ikna ettiklerini kaydederek "İmamoğlu’na oy verecek" diyor.

İmamoğlu’na bu süreçte çok haksızlık yapıldığını ve yapılmaya devam edildiğini belirten kadın seçmen, "bu sefer farklı kazanacağını düşünüyorum" şeklinde konuşuyor.  

"SEN NİYE İNSANLARI PONTUSÇU GİBİ İFADELERLE AYIRIYORSUN?"

"Sen ne diye insanları Pontusçu gibi söylemlerle insanları ayırıyorsun" sözleriyle İmamoğlu’na dönük iktidarın geliştirdiği söylemi eleştiren Trabzonlu bir seçmen de "Benim mahallemde Aleviler, Sunni kardeşleriyle kahvede oturuyor. Herkes yan yana. Neden bu ayrımı yapıyorsun" diye soruyor.  

İktidar partisinin uzun süredir İstanbul’u yönettiğini hatırlatan seçmen, "Bırakın da bir kez de İmamoğlu yönetsin, siz 25 yıldır yönetiyorsunuz. Çalışıp çalışmayacağını göreceğiz" diyor.  

Sözü İSPARK’ın zarar etmesinden dernek ve vakıflara aktarılan paralara getiren seçmene göre bu seçim demokrasinin miladı olacak. Bu seçimin gerçek mağduru biz seçmenleriz. AKP içinde olanlar da olanları görüyor. Onlar da İmamoğlu’na oy verecek.

AKP’Lİ GÖREVLİLER İMAMOĞLU OLUNCA SERT BİR ÜSLUPLA KONUŞUYOR

İlçe merkezinde büyük bir sinevizyon kurarak, yaptıkları icraatları ve yapacakları projeleri dev ekrandan gösteren AKP çadırındaki görevlilerle sohbet ediyoruz. İlk kelimemizden sohbetin sonuna kadar odaklandıkları tek bir nokta var o da İmamoğlu. Sohbet sırasında Binali Yıldırım ve projeleri neredeyse hiç ağızlarından çıkmıyor. 

İmamoğlu’nun "Türkleri katleden Makarious’un Beylikdüzü’ne heykelini diktiğini" belirten AKP’liler, sözü Pontus söylemine getiriyor. Bu konuda İmamoğlu’nun net ifadeler kullanmadığını iddia ediyorlar ve şöyle diyorlar: "Türk olduğunu göğsünü gere gere söylemeli. Pontus konusunda net olarak kendisini ifade etmeli." 

AKP’li seçim görevlilerine göre İmamoğlu Beylikdüzü’ne doğru düzgün hizmette bulunmadı ve rant peşinde koştu. Konuşmalarında İmamoğlu söz konusu olunca sert bir üslup kullanmaları da dikkat çekiyor.   

"BİZ HDP’Lİ KÜRTLERDEN DEĞİL VATANSEVER KÜRTLERDEN OY İSTİYORUZ"

Sohbet boyunca beka söyleminin kullanılmamış olması dikkatimizi çekiyor, bunu sorduğumuzda ise "CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP, dört benzemez yan yana geldi, zillet ittifakını kurdu. 

Bunların hepsi zaten beka sorunu değil mi? Daha ne diyelim?" Beka gün gibi ortada yanıtını veriyor. 

Saadet Partisi’nin adayını hattırlattığımızda ise "Biliyoruz ama onlar gidip CHP adayına oy verecek" diyorlar. 

AKP, Kürt seçmeni ikna noktasında 31 Mart’ta başarısız bir sınav vermişti. HDP’ye dönük söylemlerini değiştirmedikleri gözlemlenen AKP’li seçim görevlileri, "Biz HDP’li Kürtlerden değil, vatansever Kürtlerden oy istiyoruz" ifadelerini kullanıyor.  
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar