Cumhur İttifakı'ndan seçim hamlesi

Cumhur İttifakı'ndan seçim hamlesi
AKP kaynakları, yapılacak değişikliklerin uygulanabilmesi için seçime en az bir yıl kalması gerektiğini belirtirken, teklifin şubattan sonra gündeme getirileceği aktarıldı.

Cumhur İttifakı’nın seçim yasasında kısmi değişiklikler öneren taslağın hazırlıklarını tamamladığı öğrenildi. AKP kaynaklarının, teklifin şubat ayından sonra gündeme getirileceğini söylediği belirtildi.

Sözcü’nün İHA’dan aktardığı habere göre yapılacak değişikliklerin uygulanabilmesi için seçime en az bir yıl kalması gerektiğini ifade eden kaynaklar, muhalefetin seçim güvenliği için parmak boyası önerisine "seçim güvenliğine herhangi bir katkısı olmayacak" yanıtını verdiği aktarıldı. Ancak muhalefetin seçim güvenliğini artıracak önerilerinin de değerlendirileceği ifade edildi.

YÜZDE 7 BARAJINDA ANLAŞMIŞLARDI

Cumhur İttifakı yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi konusunda anlaşmıştı. Geçtiğimiz eylül ayında açıklama yapan MHP lideri Devlet Bahçeli, "Cumhur İttifakı'nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir. Siyasi gündemi meşgul eden sadece seçim sistemi ve barajın ne olacağı değil, zillet ittifakının siyasi düşkünlüğü, bu zihniyetin üslubuna ambargo koyan tehlikeli kirliliktir" ifadelerini kullanmıştı.

İki parti daha önce de gündeme gelen Seçim Yasası teklifinde ‘daraltılmış bölge, ittifak içi baraj, YSK’nın il seçim kurulu başkanları üzerindeki yetkilerinin artırılması’ gibi önemli konularda ilerleme sağlayamamıştı.

KILIÇDAROĞLU SEÇİM İÇİN EYLÜL AYINI İŞARET ETMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta bir televizyon programına katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim için tarih vermişti. Kılıçdaroğlu, "Önümüzdeki eylül ayında seçim bekliyorum. Ekonomiyi götüremezler. Merkez Bankası'nın eksi rezervi sürekli büyüyor. Getirdikleri swaplarla durumu idare etmeye çalışıyorlar. O paraları da büyük ölçüde piyasaya sürdüler" açıklamasında bulunmuştu.

Öne Çıkanlar