Erdoğan'a sınırsız TOKİ yetkisi önergesi yoklamaya takıldı: Böyle yasa mı olur?

Erdoğan'a sınırsız TOKİ yetkisi önergesi yoklamaya takıldı: Böyle yasa mı olur?
CHP'li Altay, AKP ve MHP'lilerin önergesine 'Dünyanın en büyük diktatörünün yönettiği bir ülkede bile o diktatöre bu kadar geniş, sınırsız bir yetki kanunla verilemez' diye tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta gelen torba kanun teklifinin görüşmeleri sırasında, AKP ve MHP grubu tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için verilen bir önerge tartışma yarattı.

AKP ve MHP’liler, TBMM Genel Kurulu’nda torba kanun teklifi görüşülürken "Cumhurbaşkanı’na TOKİ’nin yaptığı ihale sözleşmelerinde süre uzatımı dahil olmak üzere hiçbir sınırlama olmaksızın düzenleme yapma yetkisi verilmesi" için önerge verdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise önergeye tepki göstererek "Dünyanın en büyük diktatörünün yönettiği bir ülkede bile o diktatörün bu kadar geniş, sınırsız bir yetkisi kanunla verilemez" dedi. Altay’ın talebi üzerine yapılan yoklamada yeter sayı bulunamadığı için önerge görüşülemedi.

ANKA’dan Şeyma Paşayiğit’in haberine göre AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın da imzaladığı önergeyle; Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından 1 Aralık 2021 tarihinden önce ihale edilen sözleşmelerde, Cumhurbaşkanına süre uzatımı yetkisi ile sınırlama olmaksızın her türlü düzenleme yapabilme yetkisi verilmesi öngörüldü.

Önerge ile görüşülmekte olan kanun teklifine şu düzenlemenin eklenmesi istendi:

"Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 1/12/2021 tarihinden önce ihale edilen ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte devam eden sözleşmelerde, süre uzatımı verilmesi dahil bu maddedeki sınırlamalara tabi olmaksızın Cumhurbaşkanı tarafından farklı düzenlemeler yapılabilir."

MUHALEFETTEN ‘SINIRSIZ YETKİ’ TEPKİSİ: KAPATALIM MECLİS’İ GİDELİM

Önergenin okutulmasının ardından muhalefet, yapılmak istenen düzenlemeye tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Meclis’i kapatıp gidelim daha iyi ya! Bu ne ya! Kapatalım Meclis’i, kilitleyelim, gidelim" dedi. Altay önergeye ilişkin şunları söyledi:

"Bu önerge ‘TBMM’nin kapısına kilit vurulabilir, Türkiye Büyük Millet Meclisi işlevsiz, sembolik bir organ olarak burada vakit geçirsin’ önergesidir. Buna asla rızamız olamaz. Bu ülkede Cumhurbaşkanı’na, bırak bu ülkeyi, dünyanın en büyük diktatörünün yönettiği bir ülkede bile o diktatörün bu kadar geniş, sınırsız bir yetkisi kanunla verilemez."


Video: ANKA

HDP: BÖYLE YASA MI OLUR? İYİCE ÇİVİSİNİ ÇIKARDINIZ

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise "‘Düzenleme yapılabilir’ ne demek? Böyle yasa mı olur ya! İyice çivisini çıkardınız" tepkisini gösterdi.

CHP’li Altay, dün önergenin görüşülmesinden önce yoklama talep etti. İki kez yapılan yoklama sonucunda toplantı yeter sayısı bulunamadığı için birleşim saat 20.07'de kapatıldı.

TBMM Genel Kurulu çalışmalarına 18 Ocak Salı günü devam edecek.

Öne Çıkanlar