AKP Zonguldak'ı salgınla hatırladı: Korona gider başka salgın gelir

AKP Zonguldak'ı salgınla hatırladı: Korona gider başka salgın gelir
Hava kirliliği, maden ocakları ve termik santrallerin pençesindeki kent Zonguldak'a giriş ve çıkışlar koronavirüs nedeniyle kapatıldı.

Esma YILMAZ


AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında 30 büyükşehire ve akciğer rahatsızlıklarının fazla olduğu Zonguldak'a giriş çıkışların kapatıldığını söyledi.  Erdoğan'ın konuşmasındaki en çarpıcı kısım "akciğer rahatsızlığı" ile başlayan ve "Zonguldak" ile biten cümle oldu.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından Zonguldak’ın büyükşehirlerin yanına neden dahil edildiği sorusu gündeme geldi.

VAKA SAYISI 197  

Zonguldak ili termik santraller ve maden ocakları ile çevrili bir şehir. Bu sebeplerden dolayı hava kirliliğinin de yüksek olduğu bir yer. Bütün bu sorunlardan dolayı gözler Zonguldak’a döndü. Kent akciğer hastalıklarının da youn olarak görüldüğü bir yer. Kentte koronavirüse yakalanan kişi sayısı 197. Yaşamını yitiren kişi sayısı ise 12.

ÖLÜM ORANI YÜKSEK

En çok vaka görülen şehirler sıralamasında 9. sırada. 

Ölüm oranında ise %6’lara yükseldi. Türkiye’deki en yüksek ölüm oranı.

7 BİN MADEN İŞÇİSİ ÇALIŞIYOR

1990'da 35 bin işçinin çalıştığı kentin en önemli istihdam kaynağı Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) halen 7 bin 900 maden işçisi çalışıyor. 

7 BİN NÜFUS 7 TERMİK SANTRAL

Zonguldak’ta faaliyet gösteren Zonguldak Eren Santrali başta olmak üzere Çatalağzı Termik Santrali ve Oyka Kağıt SEKA Çaycuma Termik Santrali uzun yıllardır şehrin hava kalitesine zarar veriyor. 7 bin 766 nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde 7 termik santral var. Ekoloji örgütleri ve yerel halk yıllarca bu termik santrallerin yapılmaması için eylemler düzenledi, seslerini haykırmaya çalıştı. Ancak hiçbiri karşılık bulmadı.  Bugün gelinen noktada kentin nüfusunun önemli bir bölümü solunum yollarına bağlı hastalıklarla mücadele ediyor.

KANSER ORANI DA YÜKSEK

Kanser oranları da çok yüksek. Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü'nün açıkladığı 2018 yılı ölüm nedeni istatistikleri vahim tabloyu ortaya koyuyor.  Zonguldak’ta ölümlerin bin 558’i dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı. İyi huylu ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümler 856 olurken, solunum sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümler 732 oldu.

‘YAŞANANLAR AKP POLİTİKALARININ SONUCU’

Peki bu sorunların yoğun olarak yaşandığı Zonguldak için araç giriş çıkışlarının yasaklanması yeterli mi? CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak ile ilgili alınan bu kararın yeterli olmadığını ve kentte sokağa çıkma yasağının uygulanması gerektiğini belirtti.  Sokağa çıkma yasağı ile birlikte ekonomik bir paketin hazırlanması gerektiğini de ifade etti. 

Büyükşehir imkanlarına sahip olmayan Zonguldak'ın sağlık kurumlarındaki imkanların yeterli olmadığını ancak vaka sayısının yüksek olduğunu dile getirdi...

Kentin, AKP tarafından önlem alınmayarak gözden çıkarıldığını söyleyen Yavuzyılmaz, bugün yaşananların AKP'nin çevre düşmanı politikalarının bir sonucu olduğunu kaydetti. 

‘VİRÜS TEHTİDİ ARTIRIYOR’

DİSK'e bağlı Dev-Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün ise kararın çok geç alındığını söyledi.  Maden ocaklarında çalışan işçilerin koşullarının normalde de zor olduğunu belirten Görgün, koronavirüs tehdidi ile birlikte tehlikenin arttığına dikkat çekti.  Hali hazırda maden ocaklarında çalışan işçileri taşıyan servislerin dolululuk oranını hatırlattı, "hükümet bizim taleplerimizi görmezden geliyor" dedi. Kaçak madencilik faaliyetlerine dikkat çekti ve oralardaki denetimsizliğin vahim durumlarda olduğunu ifade etti.

‘KORONAVİRÜS GİDER BAŞKA BİR SALGIN HASTALIK GELİR’

TTB Halk Sağlığı Yönetim Kolu Üyesi Dr. Ahmet Soysal da koronavirüsün özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yayılma hızının fazla olduğuna dikkat çekti.

Soysal, Zonguldak gibi maden ocaklarının ve termik santrallerin yoğun olduğu ilçelerde durumun kritik olduğunu ve alınan kararın yeterli olmadığını dile getirerek, "Koronavirüsten sonra da orada bazı düzeltmelerin yapılması gerekir, koronavirüs gider başka bir salgın hastalık gelir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar