'Demirtaş ve Önder hakkındaki karar endişe verici'

'Demirtaş ve Önder hakkındaki karar endişe verici'
AKPM Başkanı Pasquier, yazılı bir açıklamayla Türkiye'deki tutuklu siyasilerin durumuna dikkat çekti.

Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi Başkanı Liliane Maury Pasquier, yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye'deki tutuklu siyasilerin durumuna dikkat çekti. Pasquier, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

AKPM, şu anda Türkiye'de tutuklu bulunan eski ve yeni milletvekillerinin durumunu yakından takip ediyor. 'Terörist' eylemler iddiasıyla tutuklu bulunan ya da yargılanan vekillerin durumu gibi HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 7 Eylül’de verilen karar da beni endişelendiriyor. 

PARLAMENTERLERİN YERİ CEZAEVİ OLMAMALI

Parlamenterlerin yeri cezaevi olmamalıdır. İfade özgürlüğü, parlamenter görevlerimizi yerine getirebilmemiz için hayati önemdedir. İfade özgürlüğü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yerleşik içtihadı uyarınca korunmalı ve güvence altına alınmalıdır. Demokrasilerimizin düzgün işleyişinin bir mihenk taşıdır. 

ÇÖZÜM İÇİN TÜRKİYE YETKİLİLERİYLE İLİŞKİ KURMALIYIZ 

Bu nedenle, bir çözüm bulmak ve şu anda tutuklu olan eski ve yeni milletvekillerinin serbest bırakılmasını ve siyasi faaliyetlerini demokrasilerde olduğu gibi yapabilmelerini sağlamak için Türkiye yetkilileri ve milletvekilleriyle ilişki kurmalıyız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin İhlallerinin Önlenmesine Yönelik Eylem Planı'nın uygulanmasının başlatılmış olması, bu bağlamda işbirliğini güçlendirmek için iyi bir fırsat sunmaktadır ve AKPM bu süreçte kendi rolünü oynamaya hazırdır. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar