Aksaraylı çiftçi: ‘Tüm hayvanları kestirdim. 25 mal vardı, 3 tane kaldı’

Aksaraylı çiftçi: ‘Tüm hayvanları kestirdim. 25 mal vardı, 3 tane kaldı’
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Aksaray’da çiftçi, esnaf ve yurttaşların sorunlarını dinledi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bugün Aksaray’da çiftçilerle bir araya geldi. Özel, ziyaret ettiği esnafla ve yurttaşlarla dertleşti. Özel’e CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk de eşlik etti.

‘MARULU SOĞANI ALAMIYORUZ’

Çiftçilik ve besicilik yaptığını belirten bir vatandaş, etin kilosunun Ramazan ayında 250-300 liraya yükselebileceğini söyleyerek, "Etin pahalanması üreticinin para kazanması anlamına gelmiyor maalesef" diye konuştu.

Çiftçi, "Vallahi billahi tüm hayvanları kestirdim. 25 mal vardı, 3 tane kaldı… Biz mahvolduk, biz bittik. Vallahi billahi biz acıktık yani. Burada marul alamıyoruz ya. Allah’ım yok marul alamıyoruz. Marulu, soğanı alamıyoruz" dedi.

‘KONTAK KAPATTIM, SERVİSİ YAPMIYORUM’

Özel’in ziyaret ettiği bir fırının sahibi ise ekmekte fiyat artışı beklediklerini fakat Aksaray Belediye Başkanı’nın kendilerine randevu vermediğini belirterek, "İlde 84 tane fırın bulunmakta, ama randevu alamıyoruz. Ben kontak kapattım. Servisi yapmıyorum. Sadece tezgâhta ekmek satıyorum. Artık bitik durumdayız" diye konuştu.

Fırıncının derdinin büyük olduğunu söyleyen Özel, "Başta mazot olmak üzere birçok girdi maliyetlerinin yükselmesi fırıncı esnafını zor duruma düşürmektedir. Fırıncı ekmeğini ucuza satmak istiyor, ama ne mümkün. Tüm Türkiye'de fırıncı esnafı için devletin bir müdahalede bulunması gerekli. Fırıncıların elektrik faturalarını mı karşılarsınız, mazot desteği mi verirsiniz? Fırıncıya ürettiği ekmek başına destek çıkmalıdır. Kendi açken milletin karnını doyuramaz" dedi.

Özgür Özel ziyaret ettiği bir kafenin sahibi de kiradan fazla elektrik faturası gelmesinden şikâyet etti. Özel’e, 9 bin TL elektrik faturası ödediğini söyleyen esnaf, "Mart ayının elektrik faturasını heyecanla bekliyoruz. Bakalım bu sefer bize nasıl bir sürpriz yapılacak? Dükkân sahipleri insaflı davrandı ancak önümüzdeki günlerde kiralarımıza da büyük zam gelecek" diye konuştu.

‘HER YERDE DUYUYORDUK, AKSARAY İSYANDA’

Özel, ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Türkiye'nin dört bir yanında çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşanların şikâyetlerini duyuyoruz. Ama Aksaray'da, nüfusunun yüzde 80'inin ekmeğini tarım ve hayvancılıktan kazandığı alanda, bu şikâyetler isyana dönüşmüş durumda. Bir dokunduk bin ah işittik. Süt fiyatının 4 lira, yem fiyatının 6 lira olduğu bir ortamda, üreticimiz 23 tane hayvanını, süt veren ineğini yeni kestirdiğini gözleri dolu dolu olarak söyledi. Çiftçimizin süt ineğini kesime göndermesi, evladını kesime göndermesi gibidir.

‘ÇİFTÇİNİN İNEĞİNİ KESİME GÖNDERMESİ YIKIMDIR’

Bu gözyaşı boşa değil. Çiftçinin süt ineğini kesime göndermesi yıkımdır. Süt ineğinin envanteri farklı tutulur. Süt ineğinin kesilmesi, birçok gıda maddesinin de sıkıntıya girmesi anlamına gelir. Zamanında ayçiçeği ithal edenler, yakında sütün yetmediğini fark edecekler. Bu kabul edilir bir durum değil. Öte yandan traktörünüze koyduğunuz mazotun litresi 25 lira olmuş. Gübrelerdeki artan fiyatlardan dolayı çiftçi gübresini alamadığı için ürün verimi düşmüş. Artık o ürünü ekmenin hiçbir manası yok. Türkiye'nin birçok ili olmak üzere Aksaray'da da çiftçiliği durma noktasına getirdiler.

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçinin yaşadığı bu sorunları gündeme getirmişti. Daha kış başlamadan, ‘Kara kış yaklaşıyor, önleminizi alın’ uyarısında bulunmuştu. Şimdi de ‘Türkiye'nin önünde kıtlık tehlikesi var’ diyor. Genel Başkanımız, bu tehlikeyi Ankara'dan görüp söyledi. Biz, bugün Aksaray'da gördük ki içimizden isyan yükseliyor; ‘Ekemiyoruz, dikemiyoruz, yetiştiremiyoruz’ diyorlar.

‘ÇİFTÇİ AÇSA 6 AY SONRA TÜRKİYE AÇ DEMEKTİR’

AK Parti, iktidara geldiğinde ‘yeşil mazot’ diyordu. ‘Yarısı sizden, yarısı bizden’ diyordu. Bugün yarısını bir kenara bıraktık, ÖTV'siz, KDV’siz mazotu bir an önce hayata geçirsinler. Çiftçi açsa altı ay sonra Türkiye aç demektir. Ülkemizdeki çiftçinin ayçiçeği depoda kalmış, Rusya'dan tankerlerle yurt dışından ayçiçeği Türkiye'ye geliyor. Çiftçiler de biz de bu işi anlayamadık. Bu, kötü yönetimin iş bilmezliğinin sonucu. Bu kadar düşük fiyat verirseniz bu ayçiçekleri üreticinin elinde kalırsa tabii ki ayçiçeği üretiminde sıkıntı yaşarsınız. Bir yandan da müjde veriyorlar, yurt dışından 4 tanker ayçiçeği geliyormuş. Bu nasıl müjdedir? Kendi çiftçisine sahip çıkamayan mevcut iktidar, buğdayın tonuna 2 bin 200 TL’den fiyat veriyor, ama bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarıp yurt dışından tonu 6 bin 500 TL’ye buğday ithal ediyorlar. Sen başkasının buğdayına 6 bin 500 lira vereceğine aradaki farkın yarısını çiftçiye ver, 4 bin 500 lira yap Türkiye'deki buğdayın tonunu, bu çiftçi eker de diker de satar da. Kendi çiftçisine sahip çıkmayıp buğday ithal edenleri zengin eden bu anlayışa biz de Aksaraylı çiftçiler de isyan ediyor." (ANKA/Kemal Onur Atalay)

Öne Çıkanlar