Aladağ davasında karar: Tüm yöneticilere üst sınırdan ceza verildi

Aladağ davasında karar: Tüm yöneticilere üst sınırdan ceza verildi
11 çocuğun hayatını kaybettiği Aladağ yurt yangını davasının 10. duruşmasında kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklara üst sınırdan ceza verdi.

ARTI GERÇEK - Adana’nın Aladağ ilçesinde, 29 Kasım 2016’da Süleymancılar cemaatine ait kaçak yurtta 11’i çocuk 12 kişinin hayatını kaybetmesi , 24 çocuğun da yaralanmasıyla ilgili 18 kişinin yargılandığı davanın 10'uncu duruşmasında karar açıklandı.

Tutuklu sanık bulunmayan ve Kozan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklara üst sınırdan ceza verdi.

ALADAĞ SANIKLARINA ÜST SINIRDAN CEZA

Buna göre Yurt Müdürü Sanık Cuma Ali Genç 11 yıl 1 ay 10 gün, yurdun dernek başkanı Sanık İsmail Uğur 12 yıl 2 ay 20 gün, Yurt Müdür Yardımcısı sanık Mahmut Deniz 10 yıl, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticisi sanıklar 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Kamu görevlisi sanıklar hakkında ölüme sebebiyet olma suçundan beraat kararı verilrken, görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmasına karar verildi.

 

 

AİLELER KAMU GÖREVLİLERİNE İSTENEN CEZAYI AZ BULDU

Duruşma sonrası yürüyüşe geçen aileler yaptıkları açıklamada kamu görevlilerine verilen cezayı az bulduklarını belirterek, kamu görevlilerinin de sorumluluğuna dikkat çekti.

Olayın ölümle sonuçlanacağının ön görülmesine rağmen umursanmaması anlamına gelen 'Olası kastla öldürme ve yaralanmalarına sebep olma' suçundan ya da ihmali davranışla kasten öldürmeden ceza almalarını istiyor. Aileler başta yurt müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün cezalandırılmasını istiyor.

AİLELER KAMU GÖREVLİLERİNİN DE CEZA ALMASINI İSTEMİŞTİ

Yangında çıcuklarını kaybeden aileler, mütalaaya karşı verdiği ifadede sanıkların cezalandırılmasını, adaletin yerini bulmasını istediklerini söyledi. Ahmet Altun mütalaada ihmaller suçlanan başta dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü olmak üzere kamu görevlilerinin de gereken cezayı almasını istedi.

İsmail Bagir, kendilerini yönlendiren üç muhtarının da yargılanmasını istedi. Mehmet Karataş, görevi kötüye kullanmakla suçlanan dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş'ın cezasının az olduğunu ifade etti. Nazmiye Karataş da özellikle İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş'tan özellikle şikayetçi olduğu söyledi. Mustafa Avcı da kendilerini yönlendiren İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün ceza almasını istedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın avukatları mütalaaya katıldıklarını belirterek bilinçli taksirle öldürme suçunu üst sınırından ceza verilmesini istedi. Savunma yapan avukatlar ise savcının mütalaasına katılmadıklarını yangın çıkış sebebinin araştırılmasını isteyerek, itfaiye ekiplerini yine suçladı. Avukatlar cezanın 'olası kastten öldürme'nin üst sınırında verilmesini' istiyor.

KAÇAK YURT 40 YILDIR KORUNUYOR

Avukat Can Atalay, yurdun 1972'de açıldığını ve kaçak olarak işletildiğinin Aladağ Belediyesinin idari soruşturma ile ilgili Adana 3'üncü İdare Mahkemesine verdiği yazıda ortaya çıktığını hatırlattı. "Yurt 1972 muhtırasından sonra açılmış, ilk resmi yazılmasını 1980 askeri darbesinden sonra yapmıştır" diyen Atalay, 1972 muhtırası ve 1980 darbesi ile cemaatlerin yurt açmasının önünün açıldığına işaret ederek "40 küsür yıldır Tüm kamu görevlileri tarafından korunacaksınız, sonra kamu görevlileri ile illiyet bağı yok diyeceksiniz. Bu dosya yoksul ailelerin çocuklarının eğitim hakkı dosyasıdır" dedi.

Duruşma öncesi basın açılaması yapan Sosyal Haklar Derneği ve aileler, kamu görevlilerinin de sorumlu olduğunu belirterek adalet istediklerini söyledi. Burada konuşan Avukat Can Atalay, "Eğitimi Süleymancılar'a emanet edenler bu vebalin altında ezilecek. Bu dava eğitim hakkı davası. 12 kız çocuğu şahsında bu ülkede okumak isteyen yoksul çocukların davası" dedi.

7 TUTUKLU SANIĞIN TAMAMI TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Davada şimdiye kadar üç bilirkişi raporu hazırlanırken, 7 tutuklu sanığın tamamı tahliye edilmişti.

Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada, savcı esas hakkında mütalaasını açıkladı. İsmail Uğur, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede, Ramazan Keleş, Cuma Ali Genç ve Mahmut Deniz'in ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ya da yaralanması’ suçundan cezalandırılmasını istedi.


Kamu görevlileri Bayram Aydın, Cihan Ünsal, Davut Gökçeli, Mehmet Aktaş ve Ramazan Arı'nın hareketlerinin ihmal suretiyle "görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılması", Mehmet İpek ve Zeki Yılmaz'ın beraatlerini isteyen savcı, mütalaasında, itfaiye görevlilerinin ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçundan ise ceza almalarını talep etti. 

Savcı, sanıkların eylemlerine uyan kanun maddeleri uyarınca ayrı ayrı cezalandırılmalarına, tüm sanıkların adli kontrol kararlarının olduğu gibi devamına karar verilmesini mütalaa etti.

Öne Çıkanlar