Albayrak dönemine ait YEP ismi kullanımdan kalktı, OVP geri döndü

Albayrak dönemine ait YEP ismi kullanımdan kalktı, OVP geri döndü
Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı iken getirdiği Yeni Ekonomi Programı (YEP) ismi artık rafa kaldırıldı. YEP eski adı olan Orta Vadeli Program'a (OVP) geri döndü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifası ile birlikte ekonomik düzenlemeler eski sistemine geri dönüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı iken Berat Albayrak tarafından 2018'de ekonomide Orta Vadeli Program (OVP) olarak bilinen programın adı değişmiş ve Yeni Ekonomi Programı (YEP) olmuştu. Albayrak'ın istifasının ardından göreve gelen Lütfü Elvan, ekonomi programını eski sisteme geri çevirdi ve YEP kelimesini rafa kaldırdı.

Yapılan bu değişiklik için uzmanlar, "Artık 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 16'nci madde başlığı ve içeriğine uygun şekilde 'Orta Vadeli Program' isimli politika belgesi ile karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

ORTA VADELİ PROGRAM NEDİR?

Merkezi Yönetim Bütçesi'nin hazırlanma sürecinin başlatan Orta Vadeli Program, makro politikaları, ilkeleri, hedefleri ve gösterge niteliğinde temel ekonomik büyüklükleri, gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleri, bütçe dengesi ve borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren temel politika dokümanıdır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nca her sene üç yıllık bir perspektifle hazırlanmaktadır. Cumhurbaşkanı Kararı olarak Resmi Gazete’de yayımlanarak resmileşmektedir.

Öne Çıkanlar