Erdoğan'ın ziyaret ettiği cemevi yönetimi Alevi Vakıfları Federasyonu'ndan ihraç ediliyor

Erdoğan'ın ziyaret ettiği cemevi yönetimi Alevi Vakıfları Federasyonu'ndan ihraç ediliyor
+Gerçek'e konuşan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Baki Doğan, Erdoğan'ın ziyaretinde Alevi inancına uygun olmayan sahneler yaşandığını söyledi.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ankara’daki Hüseyin Gazi Cemevi'ne yaptığı ziyaret sonrasında başlayan tartışmalar devam ederken, cemevi yönetiminin Alevi Vakıfları Federasyonu'ndan ihraç süreci başladı. 

Alevi Vakıfları Federasyonu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Erdoğan'ın ziyaretinin birleştirici olduğu belirtilirken, Alevi Vakıfları Federasyonu'na ziyaretle ilgili bilgi verilmediği vurgulandı. 

Hüsein Gazi Kültür ve Sanat Vakfı'nın,  'Muharrem/Matem' ve inanç ritüellerimizin fütursuzca istismar edilmesine sessiz kaldığının belirtildiği açıklamada, yönetim kurulunun ihraç işlemlerinin başlandığı belirtildi ve şöyle denildi: 

"Alevi-Bektaşi toplumunun yüzyıllar boyunca geliştirdiği, yaşadığı zulüm ve baskılara rağmen bugünlere getirdiği yüce değerleri, basit çıkar hesaplarıyla ayak altına alan, Alevi-Bektaşi toplumunun en kutsal değerlerinden olan, 'Muharrem/Matem' ve inanç ritüellerimizin fütursuzca istismar edilmesine sessiz kalan Hüsein Gazi Kültür ve Sanat Vakfı yönetimini kınıyor ve Hüseyin Gazi Kültür ve Sanat Vakfı hakkında Federasyonumuzun Yönetim Kurulunun aldığı karar gereği ihraç işlemlerine başladığımızı tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz."

'ALEVİ İNANÇ VE KÜLTÜRÜNE UYGUN OLMAYAN SAHNELER YAŞANDI'

İhraç işleminin başlamasıyla ilgili +Gerçek'e konuşan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan, Alevi inanç ve kültürüne uygun olmayan sahneler yaşandığına dikkat çekti. "Cemevinde bulanan Hz. Ali, Hacı Bektaşi Veli ve Atatürk’ün fotoğraflarının kaldırılıp yan duvara asılması ve yemekhane varken cem salonunda oruç açılması gibi görüntüler yaşandı." diyen Doğan sürece ilişkin kendilerine bilgi verilmeden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin doğru olmadığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 yıllık bir süreden sonra ilk defa cemevi ziyaretinde bulunmuştur. Hüseyin Gazi Vakfı bu anlamda bizlerin taleplerini iletme imkanını ortadan kaldırmıştır."

Hüseyin Gazi Vakfı yönetimiyle bir görüşme gerçekleştirmediklerini söyleyen Doğan, "Görüşmeye hiç gerek yok, yaptıkları ortada" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini anlamlı bulduklarını belirten Doğan, "Alevilere yönelik saldırıların arttığı bir dönemde bu ziyaretin yapılması tam da cumhurbaşkanının görevlerinden bir tanesidir. Toplumu bir araya getiren, kapsayıcı bir ziyaret bu anlamda anlamlıdır. Ancak burada alevi inanç ve kültürüne uygun olmayan bir ağırlama gündeme gelmiştir. Bundan da cemevi başkanı ve yönetimi sorumludur. Bu yönetim de bizim bileşenimiz olduğu için ve kendileriyle ortak olmak istemediğimiz için bu vakıfla tüm ilişkilerimizi kesip, ihraç işlemlerine başladık" dedi. 

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar