Ali Mahir Başarır: Osmangazi Köprüsü'nün yurttaşa maliyeti 12 milyon TL

Ali Mahir Başarır: Osmangazi Köprüsü'nün yurttaşa maliyeti 12 milyon TL
Osmangazi Köprüsü'nden bir saatte 15 araç geçtiğini kaydeden CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır, köprünün yurttaşlara maliyetinin 12 milyon TL olduğunu kaydetti.

Ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düşen yurttaş hükümetten acil çözüm beklerken AKP’nin önceliği garanti ödemeli projeler oldu. Türkiye’de bugüne dek gerçekleştirilen ve parasal büyüklüğü 150 milyar doları aşan 250’ye yakın proje belli şirketlerin kasasını doldurdu.

Yüksek fiyatları sebebiyle yurttaşın kaçındığı, garanti ödemesi nedeniyle de müteahhitlerini zengin eden bu projelerden biri olan Osmangazi Köprüsü bile tek başına kamu zararını gözler önüne seriyor.

Birgün gazetesinde yer alan habere görei CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Osmangazi Köprüsü’nden geçen araçları saydı.

Bir saatte en fazla 15 araç geçtiğini, garanti verilen geçişler için yurttaşın vergileriyle köprüyü işleten şirkete ödenen parayı açıklayan Başarır, "2020 yılında geçiş garantileri sağlanamadığı için hazinenin kasasından 3,3 milyar lira gibi devasa bir para çıktı" diye konuştu.

CHP’li Başarır, köprünün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bugünkü maliyetinin 12 milyon TL olduğunu vurguladı.

Başarır, daha önce Osmangazi Köprüsü için 40 bin araç garantisi verildiğini ancak bu hedefin tutturulamadığını açıklamış, 2021 yılında köprünün 147 lira 50 kuruş olan geçiş ücretini de eleştirmişti.

Başarır, bu köprünün üzerinden her geçtiğinde bu videoyu çekeceğini ve vatandaşlarla paylaşacağını duyurarak, "Ne üzücüdür ki 83 milyon çalışıyor, beş kişi kazanıyor. 2020 yılında, Osmangazi Köprüsü için geçiş garantiler sağlanamadığı için hazinenin kasasından 3,3 milyar lira gibi devasa bir para çıktı. Mevcut iktidara sorsanız ‘devletin kasasından 1 kuruş çıkmıyor’ diyor. Bu düpedüz halkı kandırmadır, aldatmadır, aymazlıktır" diye konuştu.

1.6 MİLYAR TL GARANTİ ÖDEMESİ

Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’na, 2020 yılının ikinci yarısına ilişkin "garanti" kapsamında yapılacak ödemeye ilişkin tutar büyük ölçüde netleşti.

İşletmeci Otoyol Yatırım AŞ’ye, 1 Temmuz-31 Aralık döneminde araç geçişlerinin garanti sınırının altında kalması nedeniyle 1.5 ile 1.6 milyar lira aralığında bir ödeme yapılacak. Ödemenin, birkaç hafta içinde yapılması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar