Alkol yasağı: İzmir Valiliği karar diye sahte belge mi yayınladı?

Alkol yasağı: İzmir Valiliği karar diye sahte belge mi yayınladı?
İzmir İl Hıfzısıhha Kurulu'nda oy birliği ile alındığı söylenen kararda Tunç Soyer'in imzasının olmadığı ortaya çıktı.

Genelgesiz alkol satışı yasağı tartışılmaya devam ederken İzmir Valiliği'nin İzmir İl Hıfzısıhha Kurulu'nda oy birliği ile aldık dediği kararda İzmir Büyükşehir Belediyesi tunç Soyer'in imzası olmadığı ortaya çıktı.

İzmir Valiliği, 30 Nisan tarihinde, "İl Hıfzıssıhha Kurulu, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23. maddesinde yazılı üyelerin katılımı ile İzmir Valisi Yavuz Selim KÖŞGER başkanlığında toplanmıştır. Yapılan toplantıda, 1593 sayılı Kanunu’nun 27 ve 72. maddeleri uyarınca, aşağıdaki kararlar alınmıştır.

"İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 27.04.2021 tarihli ve 7576 sayılı genelgesi ve 21.04.2021 tarihli ve 25 No’lu İl Hıfzıssıhha Kurulu kararına göre tam kapanma döneminde tekel büfelerinin kapalı olması gerekmektedir.

"İlimiz İl Hıfzıssıhha Kurulunun 10.12.2020 tarihli ve 2020/144 No’lu kararındaki 'sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde açık kalmasına izin verilen her türlü market, bakkal vb. işyerlerinde sokağa çıkma kısıtlaması süresince alkollü içecek satışı yapılmaması" maddesine istinaden 29.04.2021 - 17.05.2021 tarihleri arasında market, bakkal, büfe gibi yerlerde alkollü içecek satışına izin verilmemesine" ifadelerinin yer aldığı kararı ‘oybirliği ile alınmıştır’ şeklinde duyurdu.

Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada kurul üyesi Başkan Soyer’in imzasının olmadığına dair, "İzmir İl Hıfzısıhha Kurulu'nda oy birliğiyle alındığı açıklanan (alkol yasağına dair) 2021/28 sayılı kararda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in imzası bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

‘VALİLİK İMZA MI TAKLİT EDİYOR?’

Alkol yasağının tartışılmaya başlandığı tam kapanma döneminde alınan kararlara ilişkin görüş bildiren Avukat Ali Gül ise Valilik’ten tatmin edici bir açıklama gelmemesi durumunda savcılığa ihbarda bulunacaklarını söyledi. 

Gül sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, "Sabah sabah şok üstüne şok yaşıyorum. İzmir Valiliği’nin yayınladığı kararda kararın oybirliği ile alındığı yazıyor. Tunç Soyer ben imzalamadım diyor. Kararın linkini koyacağım, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir il valiliği yalan karar mı yayınlıyor? Bu nasıl olabilir?

"Bu da kararın görseli. Belediye başkanı bu kurul toplantısına katılması zorunlu olan kişilerden. Valilik imza mı taklit ediyor? Bu saçmalık nedir?" sorularını sordu.

Gül paylaşımlarının devamında, Antalya’da da benzer bir durumun yaşandığını belirterek, "Yarına kadar bir açıklama gelmezse burada da savcılığa ihbarda bulunacağız. Bakalım devletin valiliği sahte belgeyi karar diye yayınladı mı? Umarım böyle bir şey yapmamışlardır.

Antalya Belediye Başkanı da ‘Ben henüz imzalamadım böyle bir karar’ dedi. Alkol satışını hukuksuz bir şekilde yasaklamak için apar topar karar yazmışlar, kurul üyelerine imzalanmadan yayınlamışlar. Bu ne çılgınlıktır ağalar? Siz kendinizi tam olarak ne zannediyorsunuz?" dedi.

‘BİR DE BUNU DENEYELİM DEDİK’

Öte yandan internet sitesinden bir açıklama yayımlayan İzmir Barosu, yürütmeyi durdurma kararı için yargıya açıklama yoluyla başvurduğunu duyurdu.

"Öncelikle belirtelim ki; bu bir dava dilekçesidir ve nasıl tanımlayacağımızı bilemediğimiz, akıllara durgunluk veren bir kararın iptalini amaçlamaktadır. Alıştığınız formatta yazılmamış olabilir, bir de bunu deneyelim dedik. Çünkü ülkemiz bugünlerde alışılmamış yöntemlerin, alışılmamış kararların ülkesi olmayı sürdürüyor" ifadelerinin yer aldığı dilekçede kararların yazılı olmadan televizyon ekranları ve sosyal medyadan duyurulduğu ve kanun güvenliğinin yok sayıldığının belirtildiği açıklamada idarenin keyfi tutumu eleştirildi.

Açıklamada "Vereceğiniz karar çadır devleti mi yoksa hukuk ya da en azından kanun devleti mi olduğumuzun göstergesi olacak" denildi.

İSTANBUL'A DA YASAK GELDİ

Toplamda 21 ilde alkol yasağı kararı alınırken İstanbul Valiliği de bugün yaptığı açıklamayla, 17 Mayıs'a kadar marketler dahil kentte alkollü içki satışının yasaklandığını duyurdu. İstanbul İl Umumi Hıfzıssıhha kararında, "İlimiz genelinde 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00’a kadar sürecek olan tam kapanma döneminde tekel büfelerinin kapalı olmasına, market, bakkal ve büfe gibi yerlerde de alkol ürünü satılmamasına karar verilmiştir" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar