Alman ordusunda 'Hitler selamı' soruşturması

Alman ordusunda 'Hitler selamı' soruşturması
Alman Federal Ordusu’nda 275 askerin aşırı sağcı eğilimlerle suç işlediğinden şüpheleniliyor.

HABER MERKEZİ - Federal Alman hükümetinin verdiği bilgilere göre, Askerî İstihbarat Servisi (MAD) federal ordudaki 275 vakayı aşırı sağcılık içeren suç şüphesiyle inceliyor. Funke Medya Grubu’na bağlı gazetelerin Savunma Bakanlığı’nın konuyla ilgili bir soru önergesine verdiği yanıta dayandırdığı haberde, bunlardan 143’ünün 2016’ya, 53’ünün ise bu yıla ait olduğu belirtildi.

Habere göre, Alman Meclisi’nin Federal Ordu Sorumlusu Hans-Peter Bartels geçen yıl aşırı sağcılık, Yahudi ve yabancı düşmanlığına ilişkin 63 vaka bulunduğunu bildirdi.

HİTLER PROPAGANDASI

Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, Almanya Savunma Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği yanıtta, bu vakaların 11’inin işten çıkarma ile sonuçlandığı, diğer vakalarda ise ilgili askerlerin para cezasına çarptırıldığı belirtildi. Bu suçların çoğunluğunun "Hitler selamı" gibi propaganda içerikli olduğu, ancak bazı vakalarda askerlerin internet üzerinden ırkçı açıklamalar yaptığının görüldüğü kaydedildi.

Bir vakada ise bir askerin bir mülteciye Hristiyan veya Müslüman olup olmadığını sorduktan sonra saldırdığı ifade edildi. Haberde, bu askerlerden bazılarının hâlâ ateşli silahlara ulaşabilme imkanına sahip olduğuna dikkat çekildi.

Alman Meclisi’nin Federal Ordu Sorumlusu Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bartels, Funke Medya Grubu’na yaptığı açıklamada, aşırı sağcılığın ordunun titizlikle incelemesi ve araştırması gereken bir konu olduğunu dile getirdi. Bartels, aşırı sağcı eğilimlere ilişkin vakalarda genelde komutanların hızla harekete geçtiği ve gereken tepkiyi verdiğine işaret etti. Bartels, "Bu çok önemli, zira bu tür vakalara göz yumulamaz" şeklinde konuştu.

UZAKLAŞTIRILMALILAR’

Sol Parti Federal Meclis Grubu İç Politika Sözcüsü Ulla Jelpke ise Federal Ordu’nun aşırı sağcılara yönelik tutumunu "çok sorunlu" olarak nitelendirdi. Jelpke, "Hitler hayranı olarak kendini ortaya koyanların Federal Ordu’dan uzaklaştırılması" gerektiğini söyledi.

 

Öne Çıkanlar