Almanya'daki AP seçimlerinde Yeşiller rüzgarı

Almanya'daki AP seçimlerinde Yeşiller rüzgarı
Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ilk tahmini sonuçlara göre Almanya’da Yeşiller rüzgarı eserken SPD ve CDU tarihi bir yenilgiye uğradı.

SÜHEYLA KAPLAN


23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde ilk tahmini sonuçlara göre Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarihi bir yenilgiye uğradı. Almanya’da seçimlerde Yeşiller rüzgarı eserken, Alman Hristiyan Birlik Partisi (CDU) ve Alman Sosyal Demokrat Parti’de büyük oy düşüşü yaşanırken, sağcı popülist parti AfD ve Hür Demokrat Parti (Liberaller) oyu artttı. Seçime katılım oranı yüzde 59’a yükselen Almanya'da 2014 seçimlerinde katılım oranı yüzde 48,1 civarındaydı.

İLK KEZ OY KULLANANLARIN TERCİHİ YEŞİLLER PARTİSİ OLDU

İlk kez oy kullanananların Yeşillşer Partisi'ni tercih ettiği seçimlerde, ilk belirlemelere göre, koalisyondaki Hristiyan Birlik Partisi (CDU/CSU) oyların yüzde 28,6'sını aldı. CDU/CSU'unun oy kaybının yüzde 6,8 olduğu tahmin ediliyor. Koalisyon ortaklarından Sosyal Demokratlar, geçen seçimlere göre yüzde 12 oy kaybederek, oyların yüzde 15,3'ünü elde etti. Yeşiller oylarını yüzde 10,2 artırarak, yüzde 20,9'a ulaştı.

Sol Parti'nin oyları ise yüzde 2'lik oy kaybı ile yüzde 5,4 oldu. Sağ popülist AfD yüzde 3,8'lik artışla oyların yüzde 10,8'ini aldı. Hür Demokrat Parti (FDP) ise oylarını yüzde 2 artırdı ve oy oranı ilk tahminlere göre yüzde 5,4 olarak belirlendi. Birçok Alman medyası Almanya’da halk partilerinin büyük bir oy kaybına uğradığını yazdı.

YEŞİLLER PARTİSİ RÜZGARI

Yeşiller Partisi Almanya’da yüzde 20,9 oy alaraka ikinci parti durumuna yükseldi. Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kin, milliyetçiliğe karşı Avrupa’yı savunan bir düşüncenin bu seçimlerde galip geldiğini belirterek iklim korumasının en önemli bir konu olduğunu ve bu konuda Avrupa Parlamentosu’nda önemli çalışmalar yapılacağını söyledi.

 

 

BREMEN EYALETİNDE DE SPD BÜYÜK BOZGUNA UĞRADI

Almanya’nın Bremen eyaletinde gerçekleşen eyalet parlamentosu seçimlerinde de Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) 1946 yılından sonra tarihi bir yenilgi elde etti ve büyük bozguna uğradı. SPD 73 yıl sonra birinci parti olma konumunu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne (CDU) kaptırdı.

MACARİSTAN'DA ORBAN BİRİNCİ

Macaristan’da Başbakan Viktor Orban’ın Fidesz partisi ilk tahminlere göre en güçlü parti konumunda. Nezepont anket şirketinin açıkladığı ilk sonuçlara göre iktidardaki Fidesz partisi oyların yüzde 56'sını alarak açık farkla önde bulunuyor.

YUNANİSTAN'DA MUHAFAZAKARLAR ÖNDE

Yunanistan’da ilk tahmini sonuçlara göre Yeni Demokrasi partisi (ND) seçimleri önde götürüyor. Özel SKAI televizyonuna göre, partinin oylarının yüzde 32 ile 36 arasında olduğu tahmin ediliyor. ND’nin 2014’teki oy oranı yüzde 22,7 idi.

İktidardaki Başbakan Alexis Tsipras’ın partisi Syriza ise geçen AP seçimlerine kıyasla oyunu 0,4 artırsa da oyları yüzde 25 ile 29 arasında kaldı. Ilımlı sol eğilimli olarak görülen Değişim Hareketi KINAL’ın oylarının yüzde 7 ile 9 civarında olacağı tahmin ediliyor. Aşırı sağcı Altın Şafak’ın oyları ise yüzde 5 ile 7 arasında kaldı.

İSMAİL ERTUĞ, SPD’DEN ÜÇÜNCÜ KEZ MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

Alman Sosyal Demokrat Parti'nden üçüncü kez milletvekili seçilen Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ, partisinin aldığı seçim sonucunu büyük bir fiyasko olarak yorumladı.

Artıgerçek’e konuşan Avrupa Parlamentosu Milletvekili İsmail Ertuğ, "Parlamentoya tekrar girmemle birlikte partim açısından sonuçlar tam bir fiyasko. Seçmen koalisyon partilerine ceza kesmek istedi. İklim güvenliği, Avrupa sorunu ve birçok konuda iktidarda olmamızdan kaynaklanan yanlışlıklar yapıldı ve fırsaytlar iyi değerlendirilemedi. Umarım bu hatalarımızı hep birlikte önümüzdeki süreçte giderebiliriz" dedi.

ÖZLEM ALEV DEMİREL SOL PARTİDEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ

İlk kez Sol Parti’den AP Milletvekili seçilen Özlem Alev Demirel ise her ne kadar partisinin aldığı neticeden memnun olmasa da özellikle ırkçı, sağcı ve faşist düşüncelere karşı AP içinde çetin mücadele vereceklerini söyledi.

Demirel ‘ Almanya’daki ilk gelen seçim tahminlerine göre altı milletvekili ile Avrupa Parlamentosuna gideceğiz. Özellikle insan haklarıi ve ekolojik sorun ağırlık konularımız olmakla birlikte ve silahlanma politikalarına karşı da mücadelemizi sürdüreceğiz’ dedi.

Öte yandan Avrupa Birliği’nin bütçeden sorumlu komisyon üyesi Günther Oettinger, AP seçimlerinde Almanya’dan çıkan sonuçlara ilişkin açıklamada bulundu. Oettinger, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada, "Hayal kırıklığına uğradım, bu sonuç Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) için tatmin edici değil" dedi. AP’deki en büyük üç siyasi grupta Almanya’nın zayıf bir şekilde temsil edileceğine dikkat çeken Oettinger, "Hür Demokrat Parti (FDP) zayıf kalıyor, CDU zayıf kalacak ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise felaket. Bu Almanya’nın nüfuzunun azalacağı anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar