Almanya'da korona kısıtlamaları protestolarına on binlerce kişi katıldı

Almanya'da korona kısıtlamaları protestolarına on binlerce kişi katıldı
Pazartesi akşamı ülkde koronavirüs önlemlerini protesto etmek için düzenlenen gösterilere 35 bini aşkın kişinin katıldı. Bazı kentlerde polisle göstericiler arasında arbede yaşandı.

Almanya'nın birçok kentinde Pazartesi akşamı düzenlenen gösterilerde, koronavirüs salgınına karşı hükümetin uyguladığı önlemler protesto edildi. Çoğu önceden bildirilmeyen "gezinti" adı altındaki gösterilere 35 bini aşkın kişi katıldı. Polisin verdiği bilgilere göre, sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı, maske takılmadığı durumlarda polis göstericilere müdahale etti. Magdeburg, Rostock ve Lichtenstein'da ise polis ile göstericiler arasında arbede çıktığı bildirildi.

Almanya'da hükümetin koronavirüse karşı özellikle aşısızlara yönelik getirdiği katı kısıtlamalar ve yürürlüğe sokulması planlanan aşı zorunluluğu protesto ediliyor. Aralık ayında sertleştirilen önlemlerle aşısızların süpermarket, eczane gibi günlük temel ihtiyaçların karşılanması dışında toplumsal hayata katılımı engellenmişti.

Ülkenin doğusundaki Saksonya eyaletinde Lichtenstein kentinde düzenlenen gösteriye katılan yaklaşık 200 kişiden bir gtrup polis kordonunu aşmaya çalışırken olaylar çıktı. 14 polis memuru yaralandı. Polisin yaptığı açıklamaya göre bir kişi bir polis memurunun silahını almaya çalışırken, başka bir göstericinin ise polisi ısırması sonucu yaralandığı bildirildi. Polisin göstericilere biber gazı ile müdahale ettiği, "şiddete hazır" 40 kişinin kimliklerini tespit ederek haklarında adam yaralama ve görev başındaki memura mukavemetten suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

Eyaletin diğer kentlerinde de Pazartesi akşamı gösteriler düzenlendi. Dresden'deki gösteriye yaklaşık bin 400 kişi katıldı.

Saksonya-Anhalt eyaletinin başkenti Magdeburg'da önceden bildirilmeyen gösteride de olaylar çıktı. Yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı gösteride, bazı eylemciler polise fişek ve şişe attı. Bunun üzerine polis, göstericilere cop ile müdahale etti. Gösteride, dokuz kişi hakkında adam yaralama, kamu huzurunu bozma ve görev başındaki memura mukavemet suçlamaları ile soruşturma başlatıldı.



BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Almanya'nın kuzeydoğusundaki Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde 20'den fazla kentte önceden bildirilmeyen gösterilere yaklaşık 12 bin kişi katıldı.

Eyaletin Rostock kentindeki gösteri de olaylara sahne oldu. Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı gösteriye polis copla müdahalede bulundu. Polis, katılımcılar arasında sağcı gruplar ile şiddete hazır futbol taraftarlarının da bulunduğunu bildirdi.

Thüringen eyaletinin Erfurt, Gera, Ilmenau, Jena, Nordhausen, Saalfeld ve Meiningen kentlerinde düzenlenen gösterilere katılanların sayısı ise 17 bini aştı.

Bavyera eyaletinde, "Pazartesi gezintisi" olarak sosyal medya üzerinden duyurusu yapılan gösterilere katılanların sayısı ise 10 bini buldu. Gösteriler olaysız geçti. Nürnberg'deki gösteriye beklentilerin üzerinde, yaklaşık 4 bin 200 kişi, Bamberg'deki gösteriye ise yaklaşık 2 bin 150 kişi katıldı. Eyalette birçok kentte yeri önceden bildirilmeyen gösteriler yasaklanmış, bildirilmeyen gösterilere katılanların para cezası ile karşı karşıya kalabileceği bildirilmişti.

Baden-Württemberg, Brandenburg ve Berlin de gösterilerin düzenlendiği eyaletler oldu.

Öne Çıkanlar