Almanya'da maliye ve adalet bakanlıklarında 'kara para' operasyonu

Almanya'da maliye ve adalet bakanlıklarında 'kara para' operasyonu
Almanya'da Osnabrück Savcılığı tarafından, kara para aklama soruşturması kapsamında maliye ve adalet bakanlıklarına yönelik baskın düzenlendi.

Almanya'da kara para aklama şüphesiyle başlatılan soruşturma kapsamında Federal Adalet ve Maliye Bakanlıkları'nda arama yapıldı. Soruşturma makamları bürolardaki birçok belgeye el koydu. Baskına gerekçe olarak, FIU'da görevli kişilerin Afrika ülkelerine yönelik kara para aklama, terör finansmanı, silah ve uyuşturucu ticareti şüphesine ilişkin bir bankanın hazırladığı raporu gerekli kurumlara iletmedikleri iddiası bulunuyor.

Osnabrück Savcılığı soruşturmayla ilgili kamuoyuna bir açıklama yaptı. Bakanlıklarda yapılan aramaların Almanya'nın Mali İstihbarat Birimi (FIU) sorumlularına yönelik 2020'den bu yana sürdürülen soruşturma kapsamında yapıldığı belirtildi.

Savcılık, Federal Gümrük İdaresi bünyesinde bulunan birimin 2017 yılında kara para aklama denetimini üstlendikten beri bildirimde bulunduğu şüpheli durum sayılarının neden çarpıcı bir biçimde düştüğüne yanıt arıyor. FIU hakkında bankalarda yapılan milyonluk kara para aklama şüphesi bulunan durumları polise ve adli makamlara iletmeme şüphesi bulunuyor.

Savcılık, "Daha önce FIU'da yapılan aramalarda elde edilen belgelerin değerlendirilmesi, FIU ile şu anda arama yapılan bakanlıklar arasında kapsamlı bir iletişim olduğunu ortaya koydu" açıklaması yaptı.

Maliye Bakanlığı konuyla ilgili açıklamasında savcılık şüphesinin bakanlık çalışanlarına değil FIU'ya yönelik olduğunu ifade etti. Açıklamada "Maliye Bakanlığı yetkili makamları hiç kuşkusuz tümüyle desteklemektedir" denildi.

Maliye Bakanı Olaf Scholz Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) seçimlerdeki başbakan adayı. Bugün sonuçları kamuoyuna açıklanan bir ankete göre SPD seçim yarışını yüzde 25'lik oy oranıyla Hrıstiyan Birlik Partileri'nin (CDU/CSU) dört puan önünde ve ilk sırada götürüyor. Federal Adalet Bakanı da yine SPD'den Christine Lambrecht.

Öne Çıkanlar