Almanya'dan Türkiye'ye kara para aklayanlara baskın

Almanya'dan Türkiye'ye kara para aklayanlara baskın
Uyuşturucu ve kriminal yoldan kazanılan yüz milyonlarca euro'nun 'hawala' sistemiyle Türkiye'ye aktarıldığı öğrenildi.

Almanya'da gerçekleşen bir trafik kazasına giden polis ekipleri, yaralanan iki kişiye yardım etmek istiyor. Fakat yaralılar bunu kabul etmiyorlar. 

Çünkü araçta bulunan bir spor çanta içerisinde 300 bin euro nakit para saklanıyor.

Şüphe üzerine araştırmaya başlayan polis, bu sabah saatlerinde 80 konut ve işyerine eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonların merkezinde ise bir Suriye vatandaşı ile birlikte sonradan Müslümanlığa geçmiş olan bir Almanya vatandaşı bulunuyor. 

Operasyonların ardından toplam 11 kişi kara para aklamaktan tutuklandı.

Türkiyeli birçok ismin de karıştığı operasyonda 300 milyon euro'luk havale miktarı tespit edidi. Türkiye'ye havale edilen paraların Suriye üzerinden terör faaliyetlerinde de kullanıldığı tespit edildi.

Uyuşturucu ve kriminal yoldan kazanılan paranın "hawala" sistemiyle Türkiye'ye aktarıldığı öğrenildi. 

HAWALA NEDİR?

Düsseldorf ve Köln'de mali müşavirlik yapan uluslararası vergi hukuku uzmanı Cevdet Koçaş sistemi şöyle anlattı:

"Hawala sistemi kişi ya da şirketlerin, bulundukları ülkelerin dışındaki kişi ve kuruluşlara mevcut uygulama ve kuralların dışında, dolasıyla kayıt altına alınmadan para transfer edilmesini sağlayan sistemin adıdır."

Başlangıçta ticaretin oluşabilmesi için bir takım takas yöntemlerinin uygulandığını belirten Koçaş, günümüzde ise uluslararası düzeyde geçerli olan kanun ve kurallara göre ticari düzenin para ile işlediğini söyledi.

Özellikle kara para ile mücadele, vergilendirmede adaleti sağlama ve uluslararası ticarette şeffaf olabilmek amacıyla uluslararası para transferlerinin belli bir yasal çerçevede gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Koçaş, "Bu sistemin dışında kalan bütün çözümler yasalara aykırıdır. Var olan yasalara göre uluslararası alanda para transferi yapmak mümkün iken bu yasaların dışında kayıt dışı olarak para transferi yapan kişi suç işlemiş olur. Zira burada bu yöntemle para transfer edilmek istenmesindeki tek neden paranın kayıt dışı olmasıdır" dedi.

Hawala sistemi günümüzde yaygın olarak kullanılan Pay-Pal adlı ödeme yönteminin ilkel bir versiyonu olarak da görülebilir. Sistem şöyle işliyor: Örneğin A adlı müşteri Almanya'daki bir finansal hizmet sağlayıcısına veya kuyumcuya nakit ödeme yapıyor. Türkiye'de bulunan B adlı alıcı ise bulunduğu kentteki anlaşmalı kuyumcudan, komisyon düşüldükten sonra Almanya'da ödenen miktarın karşılığını teslim alıyor. İki arabulucu daha sonra komisyonu aralarında pay ediyorlar. Bu şekilde, para akışı kayıtlara geçmiyor ve transferin takibi mümkün olmuyor.

Kuyumcunun Almanya'da tahsil ettiği havale bedeli ise altına dönüştürülüyor. Bu paralar karşılığında Almanya'da satın alınan eski altınlar külçe haline getirildikten sonra paravan şirketler aracılığıyla Türkiye'ye ihraç ediliyor. Türkiye'de herhangi bir vergiye tabi olmadan alıcısına ulaştırılıyor.

Almanya'da bu tür ticari para işlemleri için, şirketlerin Bankacılık Denetleme Kurumu'ndan (BaFin) izin alması gerekiyor. Lisans olmadan yapılan bu tür havale işlemleri yasa dışı olarak kabul ediliyor. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar