Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı 'Putin ve Kırım' çıkışı sonrası istifa etti

Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı 'Putin ve Kırım' çıkışı sonrası istifa etti
Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Schönbach'ın, Putin'in saygıyı hak ettiği ve Ukrayna'nın Kırım'ı Moskova'dan asla geri alamayacağı şeklindeki açıklaması eleştirilere neden olmuştu.

Foto: Alman Basın Ajansı / Deutsche Presse-Agentur (dpa)


Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kay-Achim Schönbach, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarına gelen eleştiriler sonrası istifa etti. Schönbach'ın Hindistan'daki bir programda "Putin'in saygıyı hak ettiği" ve "Kiev'in ilhak edilen Kırım'ı Moskova'dan asla geri alamayacağı" şeklindeki ifadeleri tepki çekmişti.

Sözlerinin 'düşüncesiz" olduğunu belirten ve özür dileyen Schoenbach, Alman Deniz Kuvvetleri'ne ve özellikle Almanya'ya daha fazla zarar gelmesini önlemek için istifayı gerekli görüyorum" dedi. Schönbach’ın talebi kabul edildi. Koramiral Schönbach istifasına ilişkin yaptığı açıklamada "Savunma Bakanı Christine Lambrecht'ten beni bir an önce görevimden almasını istedim. Bakan, isteğimi kabul etti" ifadelerini kullandı.

ALMAN DONANMA KOMUTANI NE DEMİŞTİ?

Schoenbach, cuma günü Hindistan Yeni Delhi'deki bir düşünce kuruluşunun programında İngilizce yaptığı konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Batı tarafından eşit muamele görmek istediğini" söyledi. Rusya'yı eski ve önemli bir ülke olarak nitelendiren Schönbach, "Putin'in gerçekten istediği şey saygı. Birine saygı göstermek düşük maliyetlidir, hatta bedelsizdir. Ona gerçekten istediği ve muhtemelen hak ettiği saygıyı vermek kolay" diye konuştu. Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesiyle ilgili de konuşan komutan "Kırım yarımadası gitti, asla geri gelmeyecek, bu bir gerçek" ifadelerini kullanmıştı.

Almanya Savunma Bakanlığı ise Schönbach'ın istifasından önce yaptığı bu açıklamaların Almanya'nın pozisyonunu yansıtmadığını açıklamıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Schönbach'ın yorumlarının Batı'nın krizi yatıştırma çabalarına zarar verebileceğini belirterek Koramiralin sözlerini açıkça reddetmeye çağırdı.

Kiev yönetimi, ayrıca Rusya ile yaşanan krizde Ukrayna'ya silah göndermeyeceğini duyuran Almanya'ya tepki göstererek, bunun "Vladimir Putin'i cesaretlendirmeye" neden olacağını savunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar