Almanya yargısı Türkiye'ye iade etmedi

Almanya yargısı Türkiye'ye iade etmedi
Almanya Federal Anayasa Mahkemesi; işkence görme ihtimali nedeniyle, radikal islamcı bir kişi hakkında verilen Türkiye'ye iade kararını bozdu.

HABER MERKEZİ - Alman Anayasa Mahkemesi, radikal islamcı bir kişinin işkence görebilir gerekçesiyle Türkiye'ye iadesini durdurdu.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Alman yargısı için emsal teşkil eden bu kararı, Almanya'nın Karlsruhe kentindeki, Federal Anayasa Mahkemesi aldı. 

Yüksek mahkeme, Selefi akımına mensup radikal İslamcı bir Türkiyeli'nin  "işkence görme tehlikesi ve insanlık dışı tutukluluk koşulları ile karşı karşıya kalabileceği gerekçesiyle" yaptığı itirazı yerinde buldu ve Türkiye'ye sınır dışı edilmesini durdurdu.

Kararda, "işkence tehlikesinin ciddi dayanakları" bulunduğu ve bu durumun yeteri derecede kontrol edilmediği vurgulandı.

Ayrıca, bu durumdaki bir kişinin sınır dışı edilmesi durumunda Türkiye'de hukuk devleti kurallarına uygun şekilde muamele göreceğinin garantisi edilmesi gerektiğine işaret edildi.

Kararla birlikte IŞİD destekçisi kişinin Türkiye'ye iade işlemleri durduruldu. Konuyu şimdi Alman İdare Mahkemesi'nin incelemesi ve sınır dışı konusunda kararını açıklaması gerekiyor. 

Federal Anayasa Mahkemesi, 18 Aralık 2017’de verdiği kararı bugün yayınladığı bir basın açıklamasıyla paylaştı.

Almanya doğumlu olan ve Almanya'da büyüyen söz konusu kişi, 2015 yılında Berlin'de yargılandığı ceza mahkemesinde 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme heyeti, yargılama sırasında bu kişinin Selefi çevrelerle bağlantılı olduğunu, IŞİD’in bir kolu olarak Almanya’da terör örgütü sayılan Yunud el Şam adlı bir terör örgütüne de mali destek verdiğini tespit etmişti. Sınır dışı edilmesine karar verilen bu kişi, bir üst mahkemeye giderek karara itiraz etmişti. 

İtirazda Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'ye ile ilgili raporlarını delil olarak sunulmuş ve Türkiye'deki cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin kötü muamele gördüğünü belirtilmişti. (DW)

 

Öne Çıkanlar