'Soykırıma karşı olduğu' iddiasıyla, soykırımcı diliyle kitap...

'Soykırıma karşı olduğu' iddiasıyla, soykırımcı diliyle kitap...
AKP'li Alpay Özalan, 'Amerika Kıtasının Gerçek Sahipleri Kızılderililer' adıyla bir 'kitap' çıkardı. Özalan, kitabı ABD'nin Ermeni Soykırımı kararına karşılık olarak hazırladığını söyedi.

ARTI GERÇEK - Milletvekilliği hukuksuzca düşürüldükten sonra kararı protesto için Genel Kurul'da oturma eylemi düzenleyen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu zorla salondan çıkarmaya çalışan TBMM İdare Amiri ve AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan, Kızılderililer ile ilgili 'kitap' çıkardı. Özalan, daha önce de Meclis'te AKP'yi eleştiren vekillere fiziki saldırılarlarda da bulunmuştu.

Özalan'ın, 'kitabını' ABD'nin Ermeni Soykırımı kararına karşılık olarak hazırladığını amacının ise "İnsanlara kendi tarihini unutturmaya çalışan sözde medeni Batı'nın istilacı ve katliamcı geçmişini hatırlatmak" söyledi. Kitabı 24 Nisan'a yetiştirmeye çalıştığını ancak "işlerinin yoğunluğu nedeniyle" bunu gerçekleştiremediğini söyleyen Özalan'ın 312 sayfalık 'kitabı', 40 TL'lik etiket fiyatıyla Nobel Akademik Yayınları tarafından satışa sunuldu. 

Bi dakka, bi dakka...

Herhangi bir akademik unvana sahip olmayan bir kişinin 'akademik yayınlar'dan kitap çıkarmasını geçelim, kitabın kapağına konuyla ilgili bir görsel yerine kendi fotoğrafını koyan Özalan, isimlerdirmede de büyük bir yanlışa imza attı.

'Kitabında, "Kızılderilileri kimler nasıl katlettiler? Nasıl soykırımlar yaptılar? Topraklarını nasıl istila ettiler? Kendilerine nasıl köle yaptılar? Onları bize nasıl tanıttılar? Günümüzde, Kızılderililerin çileleri bitti mi?" gibi soruların peşinde olduğunu belirten Özalan, Avrupalı işgalcilerin kıtaya gelmesinden önce orada yaşayan yerlilere, sömürgecilerin diliyle 'Kızılderililer' diye hitap etmesi, dünya görüşünü ortaya koyması bakımından önemli bir ipucu verdi.  

Çünkü "Kızılderililer (Redskins)" isimlendirmesi, Kristof Kolomb'un 1492 yılında Amerika'ya ulaşmasından sonraki beş asır boyunca Beyaz Avrupalılar ve Amerikalılar tarafından kıtanın yerlileri olan halka karşı yapılan soykırım silsilesi sırasında verilen isimdir. 

O zaman ismi Amerika olmayan kıtanın yerli halkına yapılan soykırımları Wikipedia'dan alıntılayarak kısaca şöyle sıralayabiliriz:

"Doğrudan katliam ve etnik temizlik yapılması, geleneksel topraklarından apayrı başka topraklara tehcir (zorunlu göç) edilip belirli alanlara kapatılmaları, bağışıklık sistemlerine yabancı olan çiçek hastalığı gibi Eski Dünya hastalıklarının bilinçli olarak Kızılderililere bulaştırılması (çiçek soykırımı ya da smallpox genocide), uzun süre Hristiyan misyonerlerince eğitim verilen Kanada yerli yatılı okulları ile ABD yerli yatılı okulları gibi okullarda ailelerinden koparılan yerli çocukların anadilleri dışında eğitim almaları ve anadillerini konuşamamaları (dil soykırımı ve kültürel soykırım ya da linguistic genocide, linguicide ve cultural genocide, culturicide) gibi soykırım türleri görülür. 'Kızılderilileri' soykırıma uğratma yöntemleri arasında onların fiziksel imhası, topraklarının gaspedilmesi, kültürel baskıya uğramaları, «imha» (extermination/termination), tehcir ve zorla kısırlaştırma (forced sterilization) görülmektedir. Ekonomik kaynakların kontrolünü elde etmeyi amaçlayan soykırıma faydacı soykırım (utilitarian genocide) denir ve örneklerine günümüzde Brezilya ve Paraguay'da (özellikle de Aché) yapılan soykırımlarda rastlanmaktadır."

Ve gerçekte "12 Ekim 1492 tarihi Yerliler için trajik bir gündür ve o günü Kolomb Günü olarak kutlamak, soykırım, kölelik, tecavüz ve yağma mirasını kutlamak demektir. Benzer şekilde Şükran Günü kutlamaları ABD Kızılderililerine karşı yapılan soykırımın kutlaması" olarak görülmektedir.

ABD'de "Bureau of Indian Affairs" başkanı Batılıların uyguladığı "etnik temizlik" hareketinde büronun katkılarından dolayı 8 Eylül 2000 günü resmen özür dilemiştir.

Tüm bunların sonucunda Yerli Halka "Kızılderili" diye hitap etmek, siyahlara "zenci", eşcinsellere "ibne", Kürtlere "terörist" diyerek onların haklarını savunmak gibi çelişkili bir durum aslında. 

Burada, meseleyi özetleyen Gelecek Partili İbrahim Turhan'ın, Özalan'ın 'kitabıyla' ilgili yaptığı Twitter paylaşımıyla bitirelim:

"'Redskins' ( Kızılderililer) Avrupalı göçmenlerin Amerikan yerlilerini tanımlamak için kullandığı ve bütün bir halka yönelik aşağılama içeren ırkçı bir ifade. Bu yüzden ABD başkenti Washington DC'nin Amerikan futbolu takımının Redskins adının patent hakkı iptal edilmişti. İnsanın hak etmediği ve hakkını veremeyeceği konumlara ge(tiri)lmesi, acıklı derecede gülünç tabloların ortaya çıkmasına yol açıyor..."

Öne Çıkanlar