Altan Tan hakim karşısına çıktı

Altan Tan hakim karşısına çıktı
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, 38 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada hakim karşısına çıktı.

HABER MERKEZİ - HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan hakkında çeşitli tarihlerde katıldığı siyasi parti etkinlikleri ve yaptığı konuşmalar nedeniyle 17,5 yıldan 38,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Tan ve avukatı hazır bulundu. Kimlik tespiti ve iddianamenin kabul kararının okunması ardından Tan kendisine yöneltilen suçlamalara karşı savunma yaptı.

İddianamede üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Tan, "Dosya içerisinde tamamen tutarsızlıklar var. Türkiye'deki bütün mahkemeler bu şekle dönüştü. Birinde benim için 'örgüt üyesi' diyor birinde ise 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt propagandası yapmak' diyor. Ben örgüt üyesi miyim değil miyim, savcı buna karar verememiş. Benim hiç bir örgüte üye olmadığımı CIA, MİT ve herkes biliyor" dedi.

Mahkeme başkanı, ortam dinlemelerinde Tan'ın söylediği iddia edilen 'canlı kalkan' sözünü neden kullandığına ilişkin soruya Tan, "Ben hayatımda canlı kalkan kelimesi kullanmadım" cevabını verdi. DTK'nin yasadışı bir kurum olmadığını, halen de faaliyetlerine devam ettiğini vurgulayan Tan, DTK toplantılarına şu an AKP milletvekili olan birçok kişi ile birlikte katıldığını söyledi. Tan, politikalarını benimsemediği için 2013 yılında DTK'den istifa ettiğini, ancak bunun DTK'nin yasadışı bir kurum olduğu anlamına gelmediğini ifade etti. İddianameye yansıyan konuşma tutanaklarının eksik ve yanlış olduğunu ifade eden Tan, konuşmalarının cımbızlanıp bağlamından kopartılmış şekilde tutanaklara geçirildiğini, bu nedenle yaptığı konuşmaların tüm tutanaklarının istenmesini talep etti. Mahkeme başkanının toplantı ve yürüyüşlere örgüt çağrısı ile katılıp katılmadığı şeklindeki sorusuna Tan, "Ben hayatımda kimsenin çağrısıyla yürüyüş ve basın açıklamalarına katılmadım. Bunlara milletvekili olarak katıldım" cevabını verdi. Mahkeme başkanı 'Bahar' takma adlı gizli tanığın Tan hakkında "Hiç bir ideolojisi yoktur. DTK adına basına açıklamalar yapar" şeklindeki ifadesini sorması üzerine Tan, "Gizli tanık ifadesini kabul etmiyorum. Bana 'ideolojisi yoktur ancak liberal İslamcıdır' diyor. Liberal İslam bir ideoloji değil mi? Bunun bir üniversitedeki sosyoloji bölümüne sorulmasını talep ediyorum" dedi.

Ardından tanık olarak dinlenen E.S. isimli polis, Tan'ın 2012 yılında Newroz için yapılan yürüyüşte kendisine yumruk attığını, polise karşı direndiğini görmediğini söyledi. Tan'ın avukatı ise, soruşturmanın eksik yürütüldüğünü, polis tutanaklarının yeterli bir şekilde incelenmeden dava açıldığını belirterek, bunun polise ve yargıya olan güveni zedelediğini söyledi. Görüşünü açıklayan duruşma savcısı dava dosyasındaki eksik hususların giderilmesini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmesi ve dava dosyasındaki eksiklerin giderilmesi için davayı Şubat ayına erteledi.

DAVA HAKKINDA

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 28 Ocak'ta gözaltına alınan ve 'adli kontrol' şartıyla serbest bırakılan HDP'li Tan hakkında 6 ayrı suçlama nedeniyle iddianame hazırlandı. İddianamede Tan, Demokratik Toplum Kongresi’nde (DTK) yürüttüğü siyasi faaliyetler, katıldığı cenaze törenleri, Newroz etkinlikleri, HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) 2014 yılı Ekim ayında DAİŞ saldırısı altında olan Kobani için yaptığı çağrı nedeniyle yargılanıyor. Çözüm sürecinin devam ettiği dönemde Kandil'de görüştüğü KCK yöneticileriyle çektiği fotoğrafın da suçlama konusu yapıldığı davanın iddianamesinde Tan, KCK bayrağı önünde KCK yöneticileriyle çektiği fotoğrafla 'örgütün destekçisi olduğunu belli edecek şekilde propagandası yapmak' ile suçlanmıştı. Katıldığı eylem, etkinlik ve faaliyetler nedeniyle Tan, 'örgüt üyesi olmak', 'örgüt propagandası yapmak', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama', 'Görevi yaptırmamak için direnme', 'Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma' ve 'Suç işlemeye alenen tahrik etme' iddialarıyla suçlanıyor. Tan'ın, 17,5 yıldan 38,5 yıla kadar hapsi isteniyor. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar