Albayrak'ın maillerini haberleştiren gazetecilerin davası ertelendi

Albayrak'ın maillerini haberleştiren gazetecilerin davası ertelendi
Altı gazeteci Berat Albayrak'a ait e-postaları haberleştirdikleri için yargılanıyor.

RedHack'in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a ait mailleri haberleştirdikleri için 'Örgüt propagandası yapmak’, 'Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme', 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunma' ve 'Örgüt üyeliği' suçlamalarıyla yargılanan altı gazetecinin duruşması 6 Nisan’a ertelendi.

Çağlayan'daki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan gazeteciler Derya Okatan, Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve avukatları duruşma salonunda hazır bulunurken, şehir dışında olan gazeteciler Metin Yoksu ve Ömer Çelik duruşmaya SEGBİS ile bağlandı. Gazeteci Eray Sargın ise vareste tutulduğu için duruşmaya katılmadı. Duruşmada Albayrak'ın avukatı da hazır bulundu.

Mahkeme başkanı, dijital inceleme için beklenen bilirkişi raporunun henüz dosyaya gelmediğini belirterek savcıya ara mütalaasını sordu. Savcı, gazetecilerin hukuki durumlarında herhangi bir değişiklik bulunmaması sebebiyle adli kontrol tedbirlerinin devamını ve dijital inceleme raporunun beklenmesini istedi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Ömer Çelik hakkında, 2015'te yetkilisi olduğu Dicle Haber Ajansı'nda 'örgüt propagandası yaptığı' iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Ancak Çelik'in aynı suçtan tutuklanıp halen yargılandığını davaya atıf yapan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Temmuz 2018'de Çelik hakkında takipsizlik kararı vererek dosyayı İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Duruşma savcısı, Çelik hakkında verilen takipsizlik kararının mevcut dosyaya delil teşkil ettiğini savunarak, takipsizlik kararının kaldırılması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini ve yeni bir iddianame hazırlanmasını talep etti.

Tutuksuz yargılanan gazeteciler de mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılandıklarını belirterek el konulan dijital materyallerin iadesini ve yurtdışı çıkış yasaklarının kaldırılmasını talep etti. Gazeteci Derya Okatan, "Gazetecilik faaliyetinden yargılanıyoruz. Bu dosyadan beraat edecek olsak bile gazetecilik faaliyetinin aldığı yara kapanmayacak" dedi.

Avukatlar da müvekkillerinin yurtdışı çıkış yasaklarının kaldırılmasını ve dijital materyallerin teslim edilmesini istediler. Uzun süren adli kontrolün cezalandırmaya dönüştüğünü belirten avukatlar, ek iddianame hazırlanmasına da gerek olmadığını belirterek, müvekkillerinin duruşmadan vareste tutulmasını istedi. 

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması, dijital materyallerin teslim edilmesi ve davadan vareste tutulma taleplerini reddetti. Mahkeme, savcının gazeteci Çelik hakkında takipsizlik verilen dosya yönündeki talebini ise kabul ederek, dosyanın değerlendirilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına göndermesine karar verdi. Duruşma 16 Nisan saat 09.45'e ertelendi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar