Altı muhalefet lideri parlamenter sisteme geçişin yol haritasını açıklıyor

Altı muhalefet lideri parlamenter sisteme geçişin yol haritasını açıklıyor
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisinin ayrıntıları açıklanacak: HSK lağvedilecek, AYM, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve YSK üyeliklerine yapılan seçimler değiştirilecek.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisi üzerindeki çalışmasını tamamlayan altı siyasi partinin genel başkanları ilk kez 12 Şubat’ta bir araya gelmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine Çankaya Belediyesi’nin Ahlatlıbel’deki tesislerinde akşam yemeğinde buluşmuştu.

Altı genel başkan,şu an Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisinin ayrıntılarını ortak bir toplantıyla kamuoyuna açıklamak için toplantı salonuna girdi. Altı siyasi parti,  "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" başlıklı toplantı "Dünün değil, bugünün değil yarının Türkiye’si" notuyla duyurdukları ortak metni açıklayacak.

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' metninde yer alan başlıklardan bazıları şöyle:

– Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yılla sınırlanacak ve ikinci kez aday olamayacak. Cumhurbaşkanının yetkileri yeniden düzenlenecek. Cumhurbaşkanı, siyasi partiye üye olamayacak.

– Yasama, yürütme ve yargı arasında kuvvetler ayrılığı hayata geçirilecek. Makul sürede yeni bir anayasa hazırlanacak ve referanduma gidilecek. Halkın da Meclis'e kanun önerisi verebilmesi sağlanacak, torba kanun uygulamasına son verilecek, kanun yapım sürecinde meslek odaları, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınacak.

– Başbakan TBMM üyeleri arasından seçilecek, yürütme organının başı olarak, Meclis'ten güvenoyu alacak, bakanlar, başbakan tarafından belirlenecek. Kamu yönetimi liyakat, etkililik ve saydamlık ilkelerine göre örgütlenecek. Kamuya alımlarda liyakat tartışmalarına yol açan sözlü sınavlar kaldırılacak.

– Gensoru, Meclis soruşturması, kamu kurumlarının denetimi ile Meclis yeniden güçlendirilecek.

– Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) lağvedilecek, savcılar ve hakimler kurulu diye iki ayrı birim bulanacak. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Yüksek Seçim Kurulu üyeliklerine yapılan seçimler değiştirilecek. Adalet Yüksek Kurulu (AYK) oluşturulacak ve yargı mensuplarıyla ilgili atama, yükseltme, nakil, denetim ve disiplin işlerinden sorumlu olacak.

– Anayasa Mahkemesi, Avrupa modeline uygun olarak yeniden yapılandırılacak. Üye sayısı 21'e çıkarılacak. 2 isim Cumhurbaşkanı tarafından atanacak, geriye kalan 19 isim ise seçimle gelecek.

 

Öne Çıkanlar