Altılı Masa 'baskın seçim' olasılığını konuştu

Altılı Masa 'baskın seçim' olasılığını konuştu
+Gerçek, Altılı Masa'nın gerçekleştirdiği son toplantının detaylarına ulaştı: Baskın seçim olasılığı tartışıldı ve izlenecek yöntemlerin netleştirilmesi konusunda görüş birliğine vardı.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK- CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ilk tur görüşmelerinin son toplantısını Saadet Partisi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada, ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunda kararlılık vurgusu yapılarak, "Milletimiz emin olsun; ortak Cumhurbaşkanı adayımız hem Türkiye Cumhuriyeti'nin 13. Cumhurbaşkanı,  hem de sadece bu masa etrafında bir araya gelen siyasi partilere oy verenlerin değil, herkesin cumhurbaşkanı olacaktır" denildi.

'OLASI BASKIN SEÇİM KONUŞULDU'

Toplantı sonrasındaki açıklamada, ortak adayın yeni cumhurbaşkanı olacağı belirtilse de, açıklamaya yansımayan gündem baskın seçim olasılığıydı.  +Gerçek’e bilgi veren CHP’li üst düzey bir isim, toplantıda baskın seçim olasılığının tartışıldığını  ve olası bir erken seçim kararı halinde izlenecek yöntemlerin netleştirilmesi konusunda görüş birliğine vardığını aktardı. 

Toplantıda olası erken seçime hazırlıklı olunduğunun kamuoyuna gösterilmesi üzerine mutabakata varıldı. Bu çerçevede parti kurmaylarının olası bir erken seçim durumunda yol haritası üzerinde çalışmaları değerlendirildi. 

'GEÇİŞ DÖNEMİ İSİMLERİ NETLEŞTİRİLİYOR'

Diğer yandan altılı masa göçmen politikası, geçiş döneminde yapılacaklar ve ekonomi gibi başlıklar üzerinde de görüş alış verişinde bulunuldu. 
Toplantının diğer bir başlığı ise geçiş dönemi işlemleri kapsamında yeni pozisyonlara atanacak isimler oldu. Bu kapsamda atanacak isimlerin netleştirilmesi de ayrıca değerlendirildi. 

'LİDERLERİN AYRI AYRI TEMASLARI OLABİLİR'

Edindiğimiz bilgelere göre toplantının ardından altı lider birlikte yola devam etme noktasında kararlılığını yineledi. Liderler, yeni seçim düzenlemeleri nedeniyle parlamento seçiminde hangi partilerin birlikte hareket edeceğini de konuşuyor. Bu kapsamda liderlerin ayrı ayrı temaslarının olabileceği de ifade edildi.

'TEMEL İLKELER BELİRLENDİ'

+Gerçek’e bilgi veren CHP’li kurmay, altılı masanın demokrasi masası olduğunu söyleyerek, tek adam rejimine karşı çok büyük bir demokrasi mücadelesi verildiğinin altını çizdi. Genel Başkanların 12 Şubat tarihinde ilk kez bir araya geldiğini söyleyerek, "28 Şubat tarihinde Ankara Bilkent Otel'de Sakarya Salonu'nda güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metni imzalandı. Temel ilkeler belirlendi, hedefler belirlendi. Zaten mücadelemiz ortak" ifadelerini kullandı. 

‘ADAYIMIZ CUMHURBAŞKANI OLACAK’

Cumhurbaşkanı adayını altılı masanın belirleyeceğini söyleyen üst düzey isim, altılı masanın cumhurbaşkanı adayının Türkiye’nin 13’ncü cumhurbaşkanı olacağını belirterek, yeni bir siyaset kültüre ihtiyaç olduğunu söyledi ve ekledi:

"Altılı masa farklılıklarına rağmen yan yana yürüyor. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Bu masa demokrasi ve hukukun üstünlüğünü temsil ediyor. Bunun için de temel ilkelerde uzlaşıyoruz ve amacımızı ikinci yüzyıla adım atarken gelecek nesiller için Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmaktır. Bu nedenle bizler kararlı bir şekilde birlikte bu yolu yürüyeceğiz. Seçim öncesi ve sonrasında için de yol haritamıza çalışıyoruz. Herkes bilsin ki birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. 

Altılı masanın adayı belirleyeceğini söyleyen CHP'li kurmay  1 Ekim tarihinde TBMM’nin açılacağını hatırlatarak, 2 Ekim tarihinde CHP genel merkezinde de CHP’de liderlerin toplanacağını hatırlattı: 

"Hiç kimse altılı masanın dağılacağını düşünmesin. Zaten saray iktidarının da bütün amacı o. Acaba bu masayı nasıl dağıtabiliriz? Nasıl nifak sokabiliriz? Bu mümkün değil. Çünkü temel ilkelerimiz belli, hedefimiz belli, demokrasi mücadelemiz belli, adalet mücadelemiz belli. Hiç kimsenin endişesi olmasın."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar