Altındağ’da yaşanan ırkçı saldırıların ardından Suriyeli aileler ışıklarını yakamıyor, markete gidemiyor

Altındağ’da yaşanan ırkçı saldırıların ardından Suriyeli aileler ışıklarını yakamıyor, markete gidemiyor
Sığınmacılara yönelik gerçekleştirilen ırkçı saldırının üzerinden 2 gün geçti. Ancak evlerine kapanan Suriyeliler korkudan ışıklarını yakamıyor, markete gidemiyor.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Ankara'da çok sayıda sığınmacı ve Suriyelinin yaşadığı Önder mahallesinde çıkan kavga sonucu bir kişinin hayatının kaybetmesinin ardından, ilçede gerginlik artmış, önceki gün akşam saatlerinde ise binlerce kişi Suriyelilerin evlerini, araçlarını ve dükkânlarını taşlamıştı. Olayın ardından mahallede yaşayan sığınmacı ve Suriyeliler günlerdir lambalarını dahi açamadan karanlıkta yaşamak zorunda kaldılar.

10 YAŞINDAKİ DELAL: ÇOK KORKTUM VE ÜZÜLDÜM

Yaşanan saldırıların ardından iki gün geçmesine rağmen Önder mahallesinde hala sokak ortalarına saçılmış cam parçaları, taşlanmış evler ve dükkanlar olduğu gibi duruyor. Neredeyse her sokak başında onlarca polis ekibinin bulunduğu mahallede olaylar yerini sakinliğe bırakmış durumda. Ara ara sokak aralarında bir araya gelmeye çalışan ırkçı gruplar olsa da şu an için herhangi bir saldırı yaşanmıyor. Ancak önceki gün yaşanan saldırının ardından hala sığınmacı ve Suriyeliler korkudan evlerinden çıkamıyor, markete dahi gidemiyor.

‘TÜRKİYE’Yİ ÇOK SEVİYORUM AMA BİZE BUNLARI YAPTILAR’

Korkunun hakim olduğu mahallede Türkler tarafından mahallenin birçok yerine bayraklar ve yazılama yapılırken, yine korkudan bir çok sığınmacı ve Suriyeli de evlerine bayrak asmak zorunda kaldı.  Yaşanan olayın ardından 2 gündür evinden çıkamayan ve karanlıkta oturan Zaid ailesi yaşadıklarını Artı Gerçek’e anlattı. 10 yaşındaki Fatma Zaid, olay günü çok korktuğunu ve yaşananlardan kaynaklı çok üzgün olduğunu belirterek, "Bizim evimize taş attılar. Ben ve ailem çok korktuk. Bize yapılanlara çok üzüldük. Evimizin camını kırdılar, kardeşim korktu ve çok ağladı. Dünden beri hasta ama hastaneye götüremiyoruz. Markete gidemiyoruz. Daha önce böyle bir şey yaşamadık. Türkiye çok güzel, çok seviyorum ama bize bunları yaptılar. Arkadaşlarıma zarar verdiler" sözleri ile yaşadığı korkuyu anlattı.

‘BİZ SURİYELİYİZ AMA İNSANIZ’ Yıllar önce Suriye’den Türkiye’ye gelen Anne Tahrime Zaid daha önce benzer bir olay yaşamadığını belirterek, olayların ardından çok yorulduğunu ve korktuğunu söyledi. Olayların bir anda büyüyerek ciddi boyutlara ulaştığını söyleyen Zaid, günlerdir yaşadığı travmayı atlatamadığını belirtti.

Korkudan gözüne uyku girmediğini ve her an yeni bir saldırı yaşanacak korkusuyla uyuyamadığını belirten Zaid, "Biz İsrail zannettik. Bir kişi bir hata yaptı ama bedeli tüm Suriyelilere ödetilmek isteniyor. Biz Suriyeliyiz ama insanız. Bize her şeyi yaptılar. Evlerimizi, dükkanlarımızı, arabalarımızı taşladılar. Bütün mahalledeki Suriyelilere zarar verdiler. Korkudan evlerimizden dışarı adım atamıyoruz. İhtiyaçlarımızı dahi almaya gidemiyoruz. Biz kimseye zarar vermedik, onlara bir şey yapmadık. Ama bakın bize neler yaptılar" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar