ABD’li havayolu şirketleri 5G için uyardı: ‘Felaket’ boyutunda bir kriz yaratabilir

ABD’li havayolu şirketleri 5G için uyardı: ‘Felaket’ boyutunda bir kriz yaratabilir
ABD'deki birçok havayolu şirketi 5G hizmetine geçişmesinin her gün binlerce uçuş için risk oluşturabileceğini söyleyerek uyarıda bulundu.

Delta Havayolları- © Tony Gutierrez/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved


AT&T ve Verizon aralık ayıda uygulamaya hazırlandıkları 5G teknolojisinin hizmete girişini 19 Ocak olarak belirledi. Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük yolcu ve kargo hava yolu şirketleri 5G teknolojisi 'felaket' boyutunda bir kriz yaratabileceği uyarısında bulundu. Şirketler, AT&T ve Verizon'ın hizmete sunmaya hazırlandığı 5G teknolojisinin yeni C bandının potansiyel olarak çok sayıda uçağı kullanılmaz hale getireceğini ve on binlerce yolcuyu zor durumda bırakıp, tedarik zincirini, ilaç ve tıbbi malzemelerin nakliyesini zora sokabileceğini belirtti. Hava yolu şirketleri 5G uygulamasının özellikle kilit havaalanı pistlerinin 2 mil yakınındaki bölgelerde devreye girmemesini talep ediyor.

BÜYÜK HAVAALANLARI SEYAHAT VE TAŞIMACILIK GERÇEKLEŞTİRMEYCEK

Euronews.’te yer alan habere göre American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines gibi yolcu şirketlerinin yanı sıra UPS Airlines, Atlas Air, JetBlue Air ve FedEx Express gibi kargo şirketlerinin yönetim kurulu üyeleri ortak mektup imzalayarak "Büyük havaalanları uçuş için uygun hale getirilmediği takdirde seyahat ve taşımacılığın çoğunun gerçekleşemeyeceğini" bildirdi.

Hava yolu şirketleri 5G uygulamasının özellikle kilit havaalanı pistlerinin 2 mil yakınındaki bölgelerde devreye girmemesini talep ediyor.

Dünyanın en büyük iki uçak üreticisi Boeing ve Airbus da aralık ayında ABD ulaşım bakanına mektup göndererek 5G teknolojisinin C bandı spektrumunun uçakların elektronik sistemlerini engelleyebileceğine ve bunun havacılık sektörü üzerinde devasa bir olumsuz etkiye neden olabileceğine dair kaygılarını dile getirmiş, 5G'nin ABD'de hizmete girişinin ertelenmesi talebinde bulunmuştu.

5G TEKNOLOJİSİNİN HİZMETE GİRİŞİ ERTELENMİŞTİ

Amerikan Federal Havacılık İdaresi (FAA) 5G'nin potansiyel olarak irtifa göstergesi gibi hassas uçak ekipmanlarını ve düşük görüş şartlarında hareketi etkileyebileceği uyarısı yapıyor ve bu durumun görüş sıkıntısı çekilen bir günde bin uçağın ve yüz bin yolcunun uçuş iptalleri, güzergah değişiklikleri veya gecikmelerle karşı karşıya kalabileceği anlamına gelebileceğini belirtiyor.

Ancak hava yolu şirketleri uçuş kısıtlamasının yalnızca kötü hava koşullarıyla sınırlı olmadığını, uçaklardaki çeşitli modern güvenlik sistemlerinin kullanılamaz hale gelmesiyle öngörülenden çok daha büyük bir sorunla karşı karşıya kalınabileceğini vurguluyor. Bunun önüne geçebilmek için uçakların kalkışına izin verilmeme ihtimali bulunuyor.

Haberde konuyla ilgili pazar günü resmi bir açıklama yayımlayan FAA, Amerikan ticari uçak filosunun yüzde 45'ine 5G'nin hizmete gireceği 55 havaalanından 48'inde düşük görüş mesafesinde uçuş gerçekleştirebileceği tahminiyle uçuş izni verdiğini duyurdu. Hava yolu şirketleri ise pazartesi günü yaptıkları açıklamada FAA'nın açıkladığı listede birçok büyük havaalanının bulunmadığına dikkat çekti.

AT&T ve Verizon aralık ayıda uygulamaya hazırlandıkları 5G teknolojisinin hizmete girişini 5 Ocak'a ertelemiş, son olarak bu tarih 19 Ocak olarak belirlenmişti.

Öne Çıkanlar