‘Anadil Köşesi’nde Kürtçe ders

‘Anadil Köşesi’nde Kürtçe ders
Sendika binası içerisinde ‘Anadil Köşesi’ kuran Eğitim Sen Mersin Şubesi, Kürtçenin Kurmanci lehçesinde ders vermeye başladı.

Eğitim Sen Mersin Şubesi, sendika binasında "Anadil Köşesi" kurarak ana dil kitaplığı oluşturdu. Sendika üyesi bir öğretmenin, anadillerin yok edilmesine tepki amaçlı yaptığı resim ile renklendirilen köşede, ilk etapta haftada bir gün Kürtçenin Kurmanci lehçesinde eğitim veriliyor. Anadili Türkçe ve Arapça olan üyelerinin Kürtçe dil eğitimi gördüğü sendikada, ilerleyen zamanlarda Kürtçenin Zazaca lehçesi ve Arapça dilinde de eğitim verilecek.  Daha önce tüzüğünde "anadilde öğrenime" ilişkin madde nedeniyle kapatılma davası açılan Eğitim Sen, Kürtçe başta olmak üzere birçok dil için anadilde eğitim mücadelesi veriyor.

‘KAYBEDİLMEYE ÇALIŞILAN DİLLER İÇİN MÜCADELE’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, Kürtçenin Kurmanci lehçesinde hem başlangıç hem de ileri düzey olmak üzere eğitimlerin iki grup şeklinde verilmeye başlandığını söyledi. Anadilde eğitim çalışmalarının sendikalarda ve diğer kurumlarda yaşam bulması için bu tarz çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çeken Sümbül, "Kaybedilmeye çalışılan dillerin yaygınlaşması ve zenginleşmesi için mücadele etmek gerekiyor" dedi.

ALT YAPININ OLUŞTURULMASI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), e-okul sistemi üzerinden 2022-2023 eğitim öğretim yılına ait seçmeli ders seçim işlemleri tarihinin de başladığını hatırlatan Sümbül, ana dil hakkının seçmeli derse sığmayacak kadar önemli ve temel bir hak olduğunu ifade etti.

Okul yönetimlerinin öğretmen yokluğunu gerekçe göstererek, özellikle dini içerikli derslerin seçilmesi için çaba harcadığına dikkat çeken Sümbül, "Öncelikle seçmeli dersler, öğrencilerin ve velilerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda özgürce seçebilecekleri derslerdir. Hangi dersleri seçmeleri gerekiyorsa onu seçmeliler. Okul idareleri ile MEB ona göre alt yapı oluşturmak zorundadır" diye belirtti.

‘BROŞÜR HAZIRLADIK'

Seçmeli dersler konusunda da hazırlık yaptıklarını söyleyen Sümbül, "Anadil atölyelerimizin yaptığı broşür çalışmaları ve görseller var. Şube olarak yaptığımız bu çalışmalarla, anadil seçiminde nelere dikkat edilmesi ya da nelerin yapılması gerektiğini belirttik. Bu çalışmaları, ilgili kesimlere ulaştırmaya başladık" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar