Anadolu Ajansı 'Erdoğan’ın emperyalist entrikalarını' görmedi

Anadolu Ajansı 'Erdoğan’ın emperyalist entrikalarını' görmedi
Erdoğan hakkında en küçük olumlu cümleyi görünce hemen üzerine atlamışlar. Oysa ki yazının tümünü okuyunca Anadolu Ajansı çok üzülür.

Ragıp DURAN


ARTI GERÇEK - Anadolu Ajansı, 24 Haziran günü Yusuf Özcan imzalı "Fransız dergi: Erdoğan, Libya’da dürüst oynayan tek kişi" başlıklı bir haber yayınladı. Ajansın haberi sadece 125 sözcükten ibaret. Fransız dergi dediği Canard Enchainé’de yayınlanan yazı ise 677 sözcük. Ajans orijinal metnin sadece yaklaşık beşte birini çevirip yayınlamış.

Canard’da Claude Angeli imzalı yazı, bir kere haber değil. Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Angeli 89 yaşında kıdemli bir gazeteci ve her hafta aynı köşede uluslararası ilişkiler ve savunma dünyasına ilişkin değerlendirmeler, kulis bilgileri yayınlıyor.

Metnin orijinaline bakalım. Daha ilk satırda diyor ki:

"Dışişleri Bakanlığında çok sayıda diplomat, ‘Erdoğan’ın emperyalist entrikalarından’ kaygılanıyor. Tıpkı, 22 Haziran’da ‘Türkiye’nin Libya’daki tehlikeli oyununu’ teşhir eden Macron gibi."

Angeli’nin yazısının ilerleyen bölümünde Erdoğan’ı "Müslüman Kardeşlerin Türkiye’deki Başkanı" diye niteliyor.

Orijinal metinde daha sonra , "Ruslar ve Türkler (Libya’ya) çok iyi yerleşti. Ama bu iç savaşta, dinden çok jeopolitika ve petrol önemli" cümlesi var.

Angeli ayrıca, Libya’daki Türk ordusunun "Binlerce Suriyeli cihatçıyla desteklendiğini" de belirtiyor.

Yazının son bölümünde, 10 Haziran tarihinde, Akdeniz’de, Libya’ya silah ambargosunu denetleyen Fransız Courbet fırkateyni ile iki Türk fırkateyninin koruması altındaki Tanzanya bandıralı ve silah yüklü gemi arasındaki gerginlik aktarılıyor.

Bu bilgilerin hiç biri Anadolu Ajansının "haberinde" yok.

Anadolu Ajansı, Canard’daki yazıdan işine gelen 2-3 cümleyi alıp çevirmiş ve yayınlamış. Ama orijinal metin ajansın haberini tekzip eden bilgi ve yaklaşımlarla dolu.

Anadolu Ajansı, sadece kendisinin Canard okuduğunu, sadece kendisinin Fransızca bildiğini ve sadece kendisinin uyanık olduğuna inanıyorsa yanılıyor. Nitekim yanıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar