Korkutan analiz: Dört pudrada asbest tespit edildi

Korkutan analiz: Dört pudrada asbest tespit edildi
Asbest ve Tehlikeli Atiklar Derneği ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği'nin yaptığı analizlerde piyasadaki pudralarda asbest maddesi tespit edildi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) piyasadaki çeşitli firmalara ait pudralarda yaptıkları analizler sonucu asbest maddesi tespit etti. 

Pudralarda asbesti ortaya çıkaran araştırmanın sahiplerinden ASTA ve ASUD yaptıkları ortak basın açıklamasında çalışmayı neden yaptıklarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Son günlerde ulusal ve uluslararası haber kanallarında sıkça gündeme gelen pudraların, insan sağlığına kanserojen etkisi olduğu kanıtlanmış olan asbest içeriyor olma olasılığı üzerine, Asbest Ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) olarak 2018 Aralık ayında ortak bir çalışma başlattık."

PUDRALARDA ASBEST ÇIKTI

İki dernek "Türkiye genelinde çeşitli markalara ait 4 adet pudra numunesinin analizlerini ASTA üyesi olan laboratuvarlarda gerçekleştirdiklerini belirterek, "Analiz sonuçlarına göre incelenen pudra numunelerinin tamamının asbest içerdiği anlaşılmıştır" dedi.  

Açıklamada "Bu araştırma bir ön araştırma olup, durumun ne denli ciddi olduğunun çerçevesini çizmek ve daha kapsamlı bir sonuç elde etmek amacıyla ikinci bir araştırma yapılacaktır" ifadeleri yer aldı. 

'ALDIĞIMIZ NUMUNELERİN HEPSİNDEN ASBEST ÇIKTI'

Artı Gerçek'e konuşan araştırmanın sahiplerinden ASUT Başkanı Cafer Fidan, piyasada çeşitli markalara ait dört pudradan numune aldıklarını ve bunları analiz ettiklerini belirterek hepsinde asbest çıktığını söyledi. Bunun bir ön bir araştırma olduğunu ve insan sağlığına etkisi konusunda tıp uzmanlarından da görüş alacaklarını dile getiren Fidan, "Biz şu an asbest tespit ettik. Önlem alınması için çağrıda bulunacağız. İkinci bir inceleme için geniş kapsamlı bir araştırma yapacağız. Bütün markalara ulaşacağız ve devlet kurumlarını işin içine katacağız" dedi.

Fidan "Geniş çaplı araştırmanın sonucunda durumun vahameti görülecek" diye konuştu.

ASBEST TESPİT EDİLEN PUDRALARIN SATIŞI ENGELLENMELİ

Kentsel dönüşümde ortaya çıkan asbest maddesiyle ilgili çalışma yapan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de konuyla ilgili Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kentsel dönüşüm ile birlikte Türkiye'nin gündemine giren asbestin aslında hayatımızın her yerinde bizlerle olduğu gerçeği bir kez daha ortaya çıkmış bulunuyor. Talk maddesi asbest minerallerinin yakınında doğal olarak bulunduğundan, asbest ile kolayca kontamine olabiliyor. Talk kendi başına güvenilir kabul edilse de asbest ile kontamine olmuş hali halk sağlığı açısından ciddi problem, bu yüzden talk maddesi ana ve yan ürün olarak kullanılan bebek pudrası başta olmak üzere birçok malzeme piyasaya sürülmeden önce sıkı denetimlerden geçirilmeli. Bu çalışma durumun ne denli ciddi olduğunun bir göstergesi. İlgili bakanlık acilen piyasadaki tüm pudra markalarından numune alarak analizini yaptırmalı, asbest tespit edilen pudraların satışı engellemelidir."

Reuters da geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük kişisel bakım ve ilaç şirketlerinden birisi olan Johnson&Johnson'ın ürettiği talk pudrasında asbest olduğu yönünde bir haber yayımlamıştı.

TALK NEDİR?

Talk, bebek pudrası, kozmetik ürünleri, seramikler, plastikler dahil olmak üzere çeşitli tüketici ve endüstriyel ürünler için kullanılan doğal bir mineral. Talk, genellikle asbest minerallerinin yakınında doğal olarak bulunduğundan, madencilik sırasında asbest mineralleri ile kolayca kontamine olabilir. Son yıllarda, mezotelyoma, akciğer kanseri ve yumurtalık kanseri vakalarıyla bağlantılı olan kontamine talk pudrası ürünlerine maruz kalma konusunda çok endişe yaratıyor.

Talk pudrası ürünlerinin 1800'lerden beri piyasada olmasına rağmen talk pudrasının güvenliği son yıllarda sorgulanıyor. Saf talk kendi başına güvenli kabul edilir, ancak asbestle kirlenmiş talk, onlarca yıldır bir halk sağlığı sorunu.

Öne Çıkanlar