Oyuncu Angelina Jolie, yazar Elif Şafak ile yaptığı söyleşide İstanbul Sözleşmesi’ni sordu

Oyuncu Angelina Jolie, yazar Elif Şafak ile yaptığı söyleşide İstanbul Sözleşmesi’ni sordu
BM İyi Niyet Elçisi, ABD’li oyuncu Angelina Jolie, yazar Elif Şafak ile yaptığı söyleşisinde, iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin ne anlama geldiğini sordu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İyi Niyet Elçisi olan ABD’li oyuncu Angelina Jolie ve yazar Elif Şafak, TIME dergisinde, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi üzerine söyleşi yaptı. Jolie, Şafak'a iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının nasıl bir mesaj verdiğini sordu.

Şafak, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Bunun, kadınlar, çocuklar ve LGBTQ+ toplumu için felaket içeren sonuçları olacak önemli bir gerileme olduğunu düşünüyorum. Bu karar kalbimi kırıyor çünkü kadın cinayetleri vakalarının arttığı bir anda oluyor. Türkiye'de aile içi şiddet vakalarında zaten bir artış var. Kadınların korumaya en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda, hükümet tam tersini yapıyor. Sözleşmeden çekilmenin ikili bir mesajı vardır. Kadınlara hayatlarının önemsiz olduğunu söylüyorsunuz ve şiddet uygulayanların suçlarını meşrulaştırıp onları cesaretlendiriyorsunuz."

FATMA ALTINMAKAS'I HATIRLATTI

Jolie, Şafak'a "Kadın haklarındaki gerilemeler, bundan sorumlu olanlar tarafından genellikle aile değerlerinin savunulması olarak meşrulaştırılıyor. Sanki şiddetin kapalı kapılar ardında kalması daha iyiymiş gibi. Buna yanıtınız nedir?" diye sordu ve kadın haklarının ihlaline yönelik bir örnek istedi. Şafak, "Birisi yaralandığında, istismara maruz kaldığında, bu özel bir mesele değildir. Dört duvar arasında kalamaz. Bu sessizlik duvarlarını kırmalıyız" sözleriyle eşi tarafından öldürülen Fatma Altınmakas'ın hikayesini anlattı:

"Genç bir Kürt kadın eşinin erkek kardeşinin tecavüzüne uğradı. Cesurdu, bu konuda sessiz kalmayı reddetti. Saldırganı mahkemeye vermek istedi ama mahkemede ona Kürtçe tercüman verilmedi. Kendi hikayesini anlatamadı. Sonra kocası onu, ailenin onuruna zarar verdiği gerekçesiyle öldürdü. Bu yaşananlar, azınlık mensubu, engelli, trans, yerli kadınların maruz kaldığı, birbiriyle kesişen baskı katmanları hakkında çok şey anlatıyor. Bütün sistem suçluları kayırıyor ve tekrar tekrar kurbanları cezalandırıyor."

Jolie, Altınmakas'ın hikayesine "Bu korkunç ve şu anda yaşanıyor" tepkisini verdi.

‘TÜRKİYE'DE DEMOKRASİ YOK’

Şafak, Jolie'nin, "Tanıştığım mültecilerden anladığım şeylerden biri, temel insan mücadelelerinin ne kadar benzer olduğu ve toplumlarımızın ve haklarımızın aslında oldukça kırılgan olduğu. Bunu nasıl görüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Türkiye'de görece düzenli seçimler var ama Türkiye'de demokrasi yok Rusya'da seçimler var, Rusya'da demokrasi yok. Hukukun üstünlüğüne, denetim ve dengelere, ifade özgürlüğüne, özgür medyaya ve kadın haklarına ihtiyaç var.  Tüm bu haklarla demokrasiden bahsedebiliriz. Aksi takdirde biz sadece çoğunlukçuluktan bahsediyoruz. Ve çoğunlukçuluktan otoriterliğe doğru çok kısa bir geriye doğru kayma var."

‘KADINLAR SOKAĞA ÇIKTI, HARİKAYDILAR’

Şafak, Jolie'nin "Kavga içindeyiz ve birbirimize dikkat etmeliyiz" sözüne, "Türkiye'de kadınlar sokağa çıktı, harikaydılar, oldukça cesurlardı.  'Gerçek erkekler feministtir' yazılı pankartı olan genç bir adam görüntüsü de vardı. Bana çok umut verdi. Birbirimizin sesini duymamız çok önemli" karşılık verdi.

Öne Çıkanlar