Ankara Barosu'ndan işkence iddialarına dair açıklama

Ankara Barosu'ndan işkence iddialarına dair açıklama
Ankara Barosu, Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'de işkence iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde (TEM) işkence iddialarına ilişkin açıklama yapan Ankara Barosu, hazırladıkları rapora istinaden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde ihbarda bulunacaklarını duyurdu.

Ankara Barosu, Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'de işkence iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ankara TEM Şube Müdürlüğü'nde gözaltında bulunan bir kısım şüphelilerin yaklaşık 7 gündür işkence gördüklerine ilişkin iddialardan haberdar oldukları ve bu konuda bir şüpheli yakınından başvuru aldıklarını belirten baro, açıklamasında "Olaydan haberdar olunması üzerine işkence gördüğü iddia edilen şüphelilerin isimleri tespit edilmiş ve Ankara Barosu Başkanı ve yönetim kurulu üyeleriyle saat 08.30 sularında yapılan görüşme neticesinde, işkence iddialarını araştırmak üzere bir kısım merkez üyesi meslektaşımızın görevlendirilmesi yönünde ivedilikle karar alınmıştır" denildi.

GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Görevlendirilen avukatların sabah saatlerinde Ankara TEM Şube Müdürlüğü’ne ulaştığı aktarılan açıklamanın devamı şöyle: "Şüphelilerin gözaltı süresinin uzatılması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiklerini öğrenmişlerdir. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki işlemlerin tamamlanıp şüphelilerin tekrar Ankara TEM Şube Müdürlüğü’ne sevk edilmesi üzerine görüşme ve tespit işlemleri başlamıştır.

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU

Tüm kamuoyuna Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi'nin bilhassa ilimiz sınırları içinde yaşanan tüm hak ihlali iddialarından haberdar olduğunu, geçmiş tecrübelerle birlikte oluşturulan çalışma sistemiyle özellikle gözaltında yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına derhal müdahale edildiğini, bu iddiaların tamamının kayıt altına alındığını ve suç duyurularında bulunulduğunu ifade etmek isteriz. Bununla birlikte merkezimizce tespit edilen tüm hak ihlali iddialarının kamuoyuyla paylaşılacağını, bunun insan hakları mücadelesinin bir parçası olduğunu da ilgili makamlara hatırlatmak isteriz. Bu anlamda, Baromuz İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan rapora istinaden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde ihbarda bulunulacaktır."

GERGERLİOĞLU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIMIŞTI

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence yapıldığı iddialarını Meclis gündemine taşımıştı. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve TBMM Başkanı’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren Gergerlioğlu, "Onlarca kişi 17 Ocak 2022 tarihinde ülkenin değişik kentlerinde gözaltına alınarak Ankara TEM’de toplanmıştır. Bu kişiler arasında eşi müebbet yemiş ev hanımı asker eşlerinden kapatılan polis akademisi öğrencilerine kadar çok geniş bir yelpazede her yaş ve meslek grubundan kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler şu an Ankara TEM’de gözaltında olup öncelikle CMK’da ve ilgili yönetmeliklerin hiçbirinde yeri olmayan mülakat adı altında müdafi olmaksızın baskı ve sindirmeye maruz bırakılarak itirafçı olmaya zorlanmakta bunu kabul etmeyenlere de darp cebir uygulamaktadır, çırılçıplak soyup soğuk suyla ıslatıp şişeye oturtmaya çalışmak, makata jop sokmaya çalışmak gibi en aşağılık yöntemlerle işkence edildiği bilgisi gelmektedir" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar