Ankara Barosu yönetiminin yargılandığı davada Diyanet’in katılma talebine ret

Ankara Barosu yönetiminin yargılandığı davada Diyanet’in katılma talebine ret
Ankara Barosu'na cinsel yönelime ilişkin hutbesine tepki gösterdikleri Diyanet'in şikayeti üzerine dava açılmıştı. Bugün görülen duruşmada kurumun davaya katılma talebi reddedildi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan’ın da aralarında olduğu eski Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyelerinin, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın ‘cinsel yönelim’ ile ilgili hutbesine karşı yaptıkları açıklama nedeniyle yargılandıkları davada Erbaş’ın davaya katılma talebi kabul edildi. Diyanet’in katılma talebi ise reddedildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın suç duyurusu üzerine, dönemin Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın da aralarında olduğu baro yönetim kurulu üyeleri hakkında ‘kamu görevlisine dini inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklaması nedeniyle görevinden dolayı hakaret’ suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapıldı.
Mahkeme heyeti, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın davaya katılma talebini kabul ederken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın davaya katılma talebini reddetti.

Mütalaa hazırlaması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar veren mahkeme, davayı 22 Haziran'a erteledi. 

NE OLMUŞTU?

Nisan 2020’de bir cuma namazında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti" ifadesini kullanmıştı

Ankara Barosu ise Erbaş’ın LGBTİ+ bireyleri hedef göstermesine yaptığı açıklamayla sert şekilde tepki göstermişti. Erbaş’ın açıklamalarını "şaşkınlık" ve "ibretle" izlediklerini belirten Baro, "Şaşkınlığımız, sesi çağlar öncesinden gelen bu şahsın, bir devlet kurumunun başında oturup, söylemini kutsal sayılan değerler üzerine inşa ederek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmesindeki kan kokan cüreti sebebiyledir" açıklamasında bulunmuştu.

Bu açıklamanın ardından iktidar ve yandaş medya tarafından hedef gösterilen Ankara Barosu hakkında soruşturma açılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar