Ankara Büyükşehir’den atık ilaç çalışması: Bir yılda 14 ton evsel atık ilaç imha edildi

Ankara Büyükşehir’den atık ilaç çalışması: Bir yılda 14 ton evsel atık ilaç imha edildi
Çöplere atılan atık ilaçlar, ABB tarafından temin edilen atık ilaç kumbaralarında toplanarak imha ediliyor. Bir yılda toplam 14 ton evsel atık ilaç, çevreye zararı engellenerek imha edildi.

Toplum sağlığını tehdit eden, çevre kirliliğini artıran atıklar için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Ankara Eczacı Odası ile imzaladığı protokol kapsamında son kullanma tarihi geçen ya da ihtiyaç duyulmayan ilaçların bertarafı için özel çalışma başlattı. Başkent’te yaygınlaştırılması planlanan "Evsel Atık İlaç Toplama Projesi" ile vatandaşların ellerinde kalan atık ilaçlar, Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen atık ilaç kumbaralarında toplanarak imha ediliyor.

1 YILDA 14 TON EVSEL ATIK İLAÇ İMHA EDİLDİ

Projeyle atık ilaçların bilinçsizce çöpe atılarak suya ve toprağa karışmasının engellemesi amaçlanıyor. Kent Estetiği Daire Başkanlığı Atık Koordinasyon Tıbbi Atık Şefi Salih Demir, evlerde biriken kullanım ömrünü tamamlamış ilaçların toplanması konusunda toplumsal bilincin artırılmasının gerektiğini belirterek, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sıfır atık odaklı projemizle kullanım ömrünü tamamlamış evsel nitelikli atık ilaçların çöp ve kanalizasyon sistemlerine karışıp büyük ölçekli çevre kirliliğine sebep olmadan toplanarak lisanslı tesislerde bertarafının sağlanmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda Ocak 2021’den itibaren 200 adet gönüllü eczanemiz ile projemizi hayata geçirmiş olup bir yılda toplam 14 ton evsel atık ilacın çevreye zararı engellenerek imha edilmiştir."

‘TÜRKİYE'DE DE DİĞER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE ÖRNEK OLARAK GENİŞLETİLMESİ YERİNDE BİR UYGULAMA OLUR’

Proje sayesinde ilaçların kontrollü bir şekilde bertarafının sağlanmasının piyasaya yeniden sunulmasını engellediğine de dikkat çeken Eczacı Arda Erman Alisbah, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ankara Eczacı Odası ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin birlikte yaptığı bu proje ile hem halk sağlığı açısından atık ilaçların toplanması, insanların bunları yanlışlıkla kullanmasının önüne geçilmesi hem de normal çöpler ile karıştırılmaması ve sokak hayvanlarının bunları yanlışlıkla yemelerinin önüne geçilmesi açısından çok önemli. Atık ilaçların imhasının doğru şekilde yapılması da yine çok büyük önem arz ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin bunu çok özenli ve kurallarına uygun şekilde yaptığını biliyoruz. Ankara'da daha çok eczanenin bu kapsama alınmasını hatta Türkiye'de de diğer büyükşehir belediyelerine örnek olarak genişletilmesi yerinde bir uygulama olur." (ANKA)

Öne Çıkanlar