Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Özgür Kadın Hareketi'ni (TJA) yasadışı ilan etti

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Özgür Kadın Hareketi'ni (TJA) yasadışı ilan etti
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL döneminde KJA'nın faaliyetleri de yasadışı ilan edilerek durdurulmuştu.

ARTI GERÇEK-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının "Kobane soruşturması" ile ilgili hazırladığı iddianameye göre Özgür Kadın Hareketi (TJA) yasadışı ilan edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014'teki Kobane eylemlerinden sorumlu tuttuğu HDP ve Sivil Toplum Örgütleri hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İddianamede HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında olduğu 108 kişi hakkında binlerce yıllık ceza talep ediliyor. İddianamenin girişindeki 100 sayfayı aşkın bölümde savcılık, KCK ile ilgili kendi tespitlerine yer veriyor. Bu bölümde savcılık kadın hakları alanında faaliyet yürüten, Kürtçe kısa adı 'TJA' olan Özgür Kadın Hareketi'ni yasadışı ilan etti. 

OHAL DÖNEMİNDE KJA'NIN FAALİYETLERİ DURDURULMUŞTU

15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL döneminde kısa adı KJA olan Özgür Kadın Kongresi'nin faaliyetleri durdurulmuştu. Diyarbakır'daki merkezinin kapısı polis tarafından mühürlenmiş ve savcılık, iddianamede KJA'nın kadın haklarına dair eylem ve etkinliklerini yasadışı ilan etmişti. İddianamede KJA'nın yasadışı olduğuna ilişkin sunulan deliller ise kadın haklarına dair açıklama ve eylem haberlerinden oluşuyor. 

NUSAYBİN BELEDİYESİ VE KJA'NIN ORTAK YÜRÜTTÜĞÜ KAMPANYA SUÇ SAYILMIŞTI

Deliller arasında Mardin'in Nusaybin ilçesinde KJA aktivistleri ve Nusaybin Belediyesi'nin yürüttüğü temizlik kampanyası yer alıyor. Bir diğer delil ise erkek şiddetine karşı kadınların öz savunma haklarının ele alındığı 24 Kasım 2015 tarihli bir panele dair haber. Savcıya göre "ataerkil sistem kendini kadın kırımı üzerinden yaşatmaktadır" demek suç. Savcılık kadın eylemlerinin örgüt stratejisi doğrultusunda düzenlendiğini öne sürüyor. 

TJA'DA TIPKI KJA GİBİ YASADIŞI İLAN EDİLİYOR

KJA'nın OHAL kapsamında kapatılmasının ardından kurulan TJA'da  savcılık tarafından KJA gibi yasa dışı ilan ediliyor ve KCK ile ilişkilendiriliyor. TJA internet sitesinde kuruluş amacını çocuk yaşta evlilikler ile mücadele, kadına yönelik erkek şiddetine karşı örgütlenme ve özgür eş yaşam olarak tarif ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar