Başsavcının lüks tatili Meclis gündeminde: Demirtaş ve Yüksekdağ kararlarının bir ödülü müdür?

Başsavcının lüks tatili Meclis gündeminde: Demirtaş ve Yüksekdağ kararlarının bir ödülü müdür?
'Başsavcının otele özel bir helikopterle gitmiş olması akıllara Zekeriya Öz’ün Dubai tatilini getirmiştir.'

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman'ın lüks tatiliyle gündeme gelmesinin ardından başlayan tartışmaları Meclis gündemine taşıdı. Beştaş, "Savcıya sağlanan lüks tatil olanakları Demirtaş ve Yüksekdağ kararlarının bir ödülü müdür?" diye sordu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı'nın lüks tatilini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e soran HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, söz konusu başsavcının HDP'li milletvekillerinin davalarında da görevli olduğunu vurguladı.

'AKILLARA ZEKERİYA ÖZ'Ü GETİRMİŞTİR'

"Başsavcının otele özel bir helikopterle gitmiş olması akıllara Zekeriya Öz’ün Dubai tatilini getirmiştir" diyen Beştaş, "Geçtiğimiz yıl AİHM tarafından Selahattin Demirtaş lehine verilen ihlal kararının verildiği günün akşamı Başsavcının Cumhurbaşkanı ile sarayda bir görüşme gerçekleştirmiş olması da hala hafızalardadır" hatırlatmasında bulundu.

Beştaş'ın, "Yüksel Kocaman’a sağlanan lüks tatil olanağı, Demirtaş ve Yüksekdağ kararlarının bir ödülü müdür?" diye sorduğu önergede şunlar kaydedildi:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın nişanlısı ile Bodrum’da yaptığı tatilde çektirdiği fotoğrafların sosyal medyada paylaşılması çeşitli tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Çünkü söz konusu paylaşımlarda başsavcının tatil yaptığı otelin etiketlenmiş olması otelin tek gecelik fiyatını da ortaya çıkarmıştır. Ortalama bir savcı maaşının 12 bin ile 15 bin TL arasında seyrettiğin nazara alındığında tek bir gecelik konaklama bedeli 9 bin TL olan otelde gerçekleşen tatilin maliyeti soru işaretleri doğurmuştur. Başsavcının otele özel bir helikopterle gitmiş olması akıllara Zekeriya Öz’ün Dubai tatilini getirmiştir.

SARAY'DAKİ GÖRÜŞME HATIRLATILDI

Diğer yandan Yüksel Kocaman’ın; Cumhurbaşkanının Pınarhisar Cezaevinde kaldığı dönemde cezaevi savcısı olduğu ve cezaevinde düzenlenen mangal partisine de katıldığı bilinmektedir. Ayrıca geçtiğimiz yıl AİHM tarafından Selahattin Demirtaş lehine verilen ihlal kararının verildiği günün akşamı Başsavcının Cumhurbaşkanı ile sarayda bir görüşme gerçekleştirmiş olması da hala hafızalardadır. Söz konusu görüşmenin Cumhurbaşkanının talebi ile gerçekleştiği kamuoyuna yansımıştır. Ankara Cumhuriyet Başsavcısının Selahattin Demirtaş’ın verilen tüm tahliye kararlarına rağmen tutukluluğunun devamını sağladığı da bilinen diğer hususlardandır. Nitekim AİHM’de duruşmalı olarak devam eden yargılama öncesinde Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı vermiş, avukatların mahsupluk başvurusu kabul edilmiş ve tahliyesi beklenmekte iken bu kez esasen Demirtaş ve Yüksekdağ’ın şüpheli olmadığı yalnızca dönemin MYK üyeleri için açılan soruşturma kapsamında yeniden tutuklanmaları talep edilmiştir. Yani Demirtaş’ın tahliyesinin gerçekleşeceği dakikalarda yeni bir soruşturma devreye sokulmuş ve bu tahliye Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının dahli ile gerçekleşmemiştir.

Tüm kamuoyunun da bildiği üzere başlatılan soruşturmada ne Demirtaş ne de Yüksekdağ şüpheli konumunda olmayıp bu dosya ayrı bir dosya olduğu halde, aynı suç gerekçesiyle bir kişi hakkında birden fazla dava açılamaz kuralı yok sayılarak mükerrer bir yargılama yeniden tutuklanma gerekçesi yapılmış olup bu durumun en başta hukuka olan güveni sarsıcı tarafı bulunmaktadır. Ankara Cumhuriyet Başsavclığının HDP’li milletvekili davalarında da görevli olduğu bilinmektedir."

'SAVCININ ATAMASI, HDP'Lİ VEKİLLERİN YARGILAMALARINI YÖNLENDİRMEK İÇİN MİDİR?'

1- HSK tarafından gerçekleştirilen atama ile Yüksel Kocaman’ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına getirilmiş olması, cumhurbaşkanının talebi ile mi gerçekleşmiştir?

2- Savcı Yüksel Kocaman’ın ataması, HDP’li milletvekillerinin soruşturma dosyalarını oluşturmak ve yargılamaları yönlendirmek için mi gerçekleştirilmiştir?

3- Yüksel Kocaman’ın geçmişte Pınarhisar Cezaevi savcısı olması ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanması arasında bağ var mıdır?

4- Cumhuriyet Başsavcısının maaşı ne kadardır? 

5- Demirtaş hakkındaki AİHM kararının açıklandığı 20 Kasım 2019 günü Cumhurbaşkanı Ankara Cumhuriyet Savcısı Yüksel Kocaman ile ne görüşmüştür? Bu görüşmenin ardından Demirtaş hakkında verilen tüm tahliye kararlarına rağmen tutukluluğunun devamının sağlanması bu görüşmenin neticesi midir?

6- Yüksel Kocaman’ın Cumhurbaşkanı ile AİHM kararıyla eşzamanlı olarak gerçekleştirdiği görüşme ihsası rey değil midir?

7- Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın iddainamalerinin bir yıldır tamamlanmamış olması, cezaevinde bulunma sürelerini uzatma amacını mı taşımaktadır? 

8- Yüksel Kocaman’a sağlanan lüks tatil olanağı, Demirtaş ve Yüksekdağ kararlarının bir ödülü müdür?

9- Yüksel Kocaman hangi şartlar dâhilinde helikopterle lüks otelde tatil gerçekleştirmiştir?

10- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tüm vekillerin yargı süreci ile yetkili kılınmış olup bu görev savcılara lüks tatil olanakları mı sağlamaktadır? Başkaca olanaklar da sağlanıyor mu?

11- Yüksel Kocaman’a sağlanan lüks tatil olanağı, yargının bağımsız olmadığının ıspatı olup, yargıya olan güvenin halk nezdinde düşmesinin yarattığı/yaratacağı tahribatı nasıl önleyeceksiniz?

12- Yüksel Kocaman hakkında soruşturma açılacak ve yaptırım uygulanacak mıdır? (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar