Ankara'da barış mitingi: Barışı da halk iradesini de omuz omuza savunacağız

Ankara'da barış mitingi: Barışı da halk iradesini de omuz omuza savunacağız
Ankara 1 Eylül mitinginde ‘Barışı savunduğumuz gibi kayyımlara karşı tüm halkların iradesini de omuz omuza birlikte savunacağız’ mesajı verildi.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Ankara Tandoğan’da düzenlenen mitingle kayyım atamaları protesto edildi.

Miting için yüzlerce kişi AKM önünde toplandı. Mitinge katılanlar 10 metre arayla oluşturulan iki polis noktasından aranarak alana alındı. Kayyım içerikli pankartlara izin verilmeyerek yırtılırken, gazeteler dahi kontrol edildi.

Siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri ile çeşitli derneklerin katıldığı yürüyüş kortejinin en önünde "Yaşamı barışı eşitliği özgürlüğü emeği kentlerimizi savunuyoruz" pankartı ile Ankara Kadın Platformu yer aldı.

Yürüyüş boyunca 'Savaşa hayır barış hemen şimdi', 'Kayyımlar gidecek biz kalacağız', 'Yaşasın halkların eşitliği' sloganları atıldı. Diyarbakır, Van, Mardin halkına selam gönderildi.

EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ MOR ÇİZGİMİZDİR

Beyaz tülbentlerle yürüyen kadınlar ise 'Kadına doğaya irademe dokunma', 'Eşbaşkanlık sistemi mor çizgimizdir', 'Kayyım kaç kaç kaç kadınlar geliyor' sloganlarını attı.

Kitlenin Tandoğan Meydanı’na ulaşmasının ardında miting programı saygı duruşu ile başladı.

Mitinge, HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Mithat Sancar ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya da katıldı.

Ankara Kadın Platformu adına açıklama yapan Buse Üçer, "Halkın iradesini gasp eden, savaş çığırtkanlığı yapanlara inat barış talebini yükseltmek için alanlarındayız" dedi. Üçer, kayyım atamalarına işaret ederek, halk iradesine karşı düzenlenen darbenin karşısında olduklarını ve kadınların siyasete eşit katılımı olan eş başkanlığa sahip çıkacaklarını söyledi.

BAŞARDIK, YİNE BAŞARACAĞIZ

Tertip Komitesi adına açıklama yapan Tayfun Görgün, savaşların her yönüyle yıkım, barışın ise yaşam olduğunu belirtti. Suriye’deki savaşa dikkat çeken Görgün, "Emperyalist ve kapitalist devletler derhal Ortadoğu’dan elini çekmeli, bölge halkları özgürce kendi kaderini belirlemelidir" dedi.

Türkiye’de barış sözcüğünün suç olarak görüldüğünü söyleyen Görgün, "Siyasal iktidar, kaderini ve geleceğini savaş politikalarına bağlamıştır" diye konuştu.

Görgün, kayyım atamalarını "halk iradesine darbe" olarak nitelendirirken, şöyle devam etti: "Yıllardır, ‘sandık, demokrasinin olmazsa olmazıdır’ diyen bu iktidar, artık seçim sonuçlarını kabullenmemekte, halkın iradesine ya mahkeme ve seçim kurulu yoluyla ya da kayyumlarla darbe vurmaktadır. Diyarbakır, Mardin ve Van illerine atanan kayyumlar, halkın iradesini yok saymaktır."

Kürt sorununun demokrasi ve barış içinde ele alınmasını isteyen Görgün, "Bizler, barışı savunduğumuz gibi kayyumlara karşı tüm halkların iradesini de omuz omuza birlikte savunacağız. Bugün emek ve demokrasi güçleri olarak bir başarının, bir zaferin gururuyla konuşuyoruz. 31 Mart ve 23 Haziran’da başardık, yine başaracağız. Faşizmi mutlaka yeneceğiz" diye konuştu.

(Fotoğraflar: MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar